Arrangörerna inspekterade tävlingsområden under måndagen Foto: SVT

Största SM-arrangemanget någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Förra gången var det vinter när den allra första gemensamma SM-veckan arrangerades i Sundsvall för sex år sedan.

Nu är det dags igen. Den här gången gäller det sommarmästerskapen.

Mer än fyrtio idrotter ska göra upp om svenska medaljer mellan den 29e juni och femte juli. På måndagen var det kick-off för närmare hundra personer från Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbund, arrangörsföreningar, sponsorer, SVT, Västernorrlands Idrottsförbund och den lokala projektgruppen.

– Mycket börjar falla på plats, det lutar åt att hela 41 idrotter kommer att delta under SM-veckan, och kickoff:en blir ett perfekt tillfälle för oss att få lägga fram våra visioner och målsättningar, och samtidigt kunna ge en evenemangsutbildning och presentera hårdfakta som var de olika tävlingarna ska avgöras, avtalsregler och SVT:s bevakning av evenemanget, säger Elisabeth Byström, projektledare för SM-veckan i ett pressmeddelande.

SM-veckan

Det är alltså inte första gången som Sundsvall står som värd för SM-veckan. Första gången var 2009. Fem vinteridrotter gjorde upp samtidigt. Två år senare var det dags igen men inget arrangemang har hittills varit lika stort som sommarveckan som väntar.

Idrotterna ska avgöras så att så många som möjligt ska kunna ta del av dom. Bland annat ska ett ”idrottsstråk” skapas – från hamnen via torget till Sporthallen.

I pressmeddelandet heter det:

”En ambition med tävlingarna är att föra idrotterna till folket. Sundsvall vill skapa ett idrottsstråk från hamnen via torget till Sporthallen/himlabadet, där blan annat simningen avgörs.

Simarenan med tillhörande idrottshallar kommer förutom att visa upp världsstjärnor i simning ha högklassiga tävlingar i allt från truppgymnastik till styrkelyft och tyngdlyftning. I city kommer det att byggas upp en citybana där man tävlar i både cykel, inlines och rullskidor. Hamnen kommer att fyllas med kanotpolo, jetski och formula 2 likväl som spektakulära tävlingar i både superenduro och frisbee. Det här är bara några av de platser där Sundsvall kommer att bjuda på svenska mästerskap i ett brett utbud av idrotter.”

Under veckan hålls dessutom Hamnfestivalen och Sundsvall Pride vilket gör vecka 27 i Sundsvall till en synnerligen händelserik vecka.

Följande idrotter ska göra upp:

Allround (frisbee)

Streetbasket 3X3

Backe sprint (rallycross, crosscart och drifting)

Bangolf

Beachvattenpolo

Biljard

Boule

Brottning

Bågskytte

Casting

Cykel

Civil flygfemkamp

Dragkamp

Dragracing

Fallskärmshoppning

Flugkastning

Formula 2

Friidrott (lag)

Handigolf

Inlinehockey

Inlines

Jetski

Judo

Kanotpolo

Orientering

Orienteringsskytte

Precisionsflyg

Rally

Rollerderby

Rullskidor

Simning

Styrkelyft

Superenduro

Tennis

Trampolin (gymnastik)

Truppgymnastik

Tyngdlyftning

Ultimate (frisbee)

Varpa

Öppet vatten (simning)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan

Mer i ämnet