Advokat träffade Villaverde i Peru

Uppdaterad
Publicerad

Efter att politikern Angel Villaverde gripits i Peru skaffade hans fru en advokat på plats. Både advokaten och frun har fått träffa Villaverde.

Sundsvallspolitikern Angel Villaverde (MP) flög till Peru för första gången på 18 år på annandag jul. Han greps direkt på flygplatsen i Lima och har sedan dess varit häktad. Hans fru, som också är från Peru, flög från Sundsvall dagen efter och fick då reda på att hennes man gripits. Hon fick hämta ut makens bagage och tog sedan kontakt med svenska konsulatet i Lima.

Letade advokat

– Där fick hon rådet att ordna en advokat och kontakta en människorättsorganisation, berättar Johanna Thurdin, som sitter med i Miljöpartiets styrelse i Sundsvall.

Politiker gripen i Peru

Johanna Thurdin har varit i kontakt med anhöriga till Angel Villaverde i Sundsvall som i sin tur har kontakt med frun i Lima.

– Hans fru letade reda på en advokat så fort hon kunde och tog den första hon hittade. Han är ju ingen specialist på ett sådant här ärende, säger Johanna Thurdin.

Har förhörts av polis

Advokaten och även frun har fått träffa Angel Villaverde en kort stund i Lima. Enligt uppgift har han förhörts av polisen den 28 december.

– Vi vet fortfarande inte vad han anklagas för nu. Det vi vet sedan tidigare är att han har varit regimkritiker och organiserat bönder i bergsbyar innan han flydde till Sverige, säger Johanna Thurdin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiker gripen i Peru

Mer i ämnet