Äggdonatorer kan få bättre betalt

Uppdaterad
Publicerad

Det är långa köer för ofrivilligt barnlösa kvinnor som väntar på äggdonation. Nu finns ett förslag på att höja ersättningen, i flera landsting, till de som donerar.

Den högre ersättningen väntas korta väntetiderna. Vi har träffat ett Sundsvallspar som donerat både ägg och spermier.

– Vi har flera i bekantskapskretsen som har svårt att få barn och har sett hur de påverkats av barnlösheten. Det var ett lätt beslut att fatta, berättar Jessica Hansson.

Regional orättvisa

Efterfrågan på behandling är stor och över landet varierar väntetiderna kraftigt och de kan vara upp till tre år långa. Chansen att få en bebis skiljer sig följaktligen beroende på var man bor.

Det är en konsekvens av för låg ersättning till donatorer av kvinnliga könsceller

Förlorad arbetsinkomst

De flesta av Sveriges landsting betalar mellan 4000 och drygt 6000 kronor för en äggdonation.  Det täcker långt ifrån alla kostnader som en donation medför, exempelvis i förlorad arbetsinkomst. Det vet Jessica Hansson:

– Hormonbehandlingen tar några veckor och under den tiden kontrolleras även tillväxten på äggen så att det ser bra ut och att det finns ett antal som går att använda. Dagen innan så tar man sedan en extra hormonspruta innan resan till Uppsala där äggen plockas ut.

Morot för donatorer

För att korta köerna behövs en enhetlig ersättningen, vilke innebär en höjning på de flesta håll,  säger Jan Olofsson som utrett frågan för Sveriges Kommuner och Landsting och  Nationella Vävnadsrådet:

– Det är inte pengarna i sig men däremot tror vi att den kvinna som går i tankar och överväger att donera så blir det lättare att fatta beslutet, säger han.

Enhetlig ersättning

Det finns landsting som betalar upp till 11 100. Och nu vill Sveriges kommuner och landsting  alltså göra den mer lika över landet. Jessica Hansson anser att den ersättning som betalas bör vara lika över hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.