Akelius tjänade miljoner på Norra Kajen

SUNDSVALL Mittnytt kan idag berätta att det kommunala bostadsbolaget Mitthems vd, Hans Selling också haft intressen i fastighetsbolaget Akelius, ett bolag som tjänat tiotals miljoner på markaffärer på Norra Kajen.

Hans Selling har tidigare utretts för korruptionsmisstankar för att ha privata intressen i miljardprojektet Norra Kajen i Sundsvall. Då gällde det hans uppdrag och stora aktiepost i företaget Norrlandspojkarna.

Nu kan Mittnytt visa att Hans Selling redan tidigare varit inblandad i affärer där företag tjänat miljoner på Norra Kajen, och det innan spaden ens kommit i jorden.

Skatteplanerare gjorde klipp
En av dom stora vinnarna är Roger Akelius, mannen som började som expert på avancerad skatteplanering och som i dag driver sitt svenska fastighetsimperium från Cypern och Bahamas

2001 köpte Akelius tre tomträtter på Norra Kajen i Sundsvall. Priset är oklart men i fastighetsregistret står det det drygt 6,5 miljoner.

Det var de så kallade Tibnorhallarna det handlade om. Tre år senare ville Sundsvalls kommun köpa in lagerhusen för att börja dra igång Norra Kajenprojektet - det ledde till en kanonaffär för Akelius. Nu betalade kommunen 50 miljoner för tomträtterna. Dessutom fick Akelius byta till sig det nybyggda kommunala äldreboendet Allégården till ett bra pris. Akelius köpte för 71 miljoner och sålde nyligen huset med en vinst på 20 miljoner kronor.

Selling satt i styrelsen
Vad som inte är känt är att Mitthems vd, Hans Selling satt i Akelius bolagsstyrelse när affären gjordes upp. Han hade en mindre aktiepost i bolaget. Men framför allt hade han insyn i två världar, Sundsvalls kommun och Akelius. Han förnekar att han på något sätt påverkade affären.

– Jag minns inte, men jag tror inte att frågan var uppe till diskussion i Akelius styrelse. Jag kan inte påminna mig att vi tog några styrelsebeslut i frågan, säger han till Mittnytt.

Godkänt extrauppdrag
Hans Selling har privata intressen i Norra Kajenprojektet. Han har varit styrelseordförande i Norrlandspojkarna och äger en aktiepost i bolaget som idag bedöms vara värd omkring 15 miljoner kronor.
De tomträtter som Sundsvalls kommun köpte av Akelius ingår idag i Norra Kajenbolaget där Norrlandspojkarna är hälftenägare. Hans Selling avfärdar att hans insyn i Akeliusaffären skulle kunna betraktas som jäv.

– Styrelsen i Mitthem med Fredd Sandberg (S) i spetsen godkände det här extrauppdrag, säger han.

Mittnytt: Varför tog du uppdraget i Akelius styrelse?

– Varför jag fick frågan får du fråga Roger Akelius om, men jag antar att han ville ha min kompetens, säger Selling.

Publicerad: