Antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till länet ökar vecka för vecka Foto: SVT

Akut brist på gode män till ensamkommande barn

Uppdaterad
Publicerad

Alla ensamkommande flyktingbarn har rätt till en god man, men de som finns räcker inte till. I Örnsköldsvik saknar 55 barn en god man.

Antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till länet ökar vecka för vecka. När ett ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige behöver barnet någon som hjälper dem att få en bra start i sitt nya hemland. Enligt lag har barnen rätt till en så kallad god man, som ska vara i vårdnadshavares eller förmyndares ställe.

Bara tre i Timrå

– Du ska kunna vara en rättrådig person som tar hand om barnets rättigheter, säger Cecilia Aspholm, överförmyndarchef i Sundsvalls kommun. Hon ansvarar för ett distrikt med fyra kommuner. Det är Sundsvalls, Timrås, Ånges och Nordanstigs kommuner.

Flyktingbarn i Västernorrland

– Problemet är att det har kommit så otroligt många barn till vårt distrikt. Före sommaren hade vi 98 barn och när vi räknar nu så har vi 328. Helst skulle vi vilja ha en god man till varje barn, men det är en omöjlighet, konstaterar Cecilia Aspholm.

Det är ett frivilligt uppdrag och problemet är att det inte finns tillräckligt många som anmäler sitt intresse. I Timrå kommun finns endast tre gode män på 75 ärenden. Då får gode män från Sundsvalls kommun träda in. I Örnsköldsvik är det just nu 55 barn som inte har en god man. De kan få vänta upp till fem veckor.

Allt fördröjs

– Tyvärr så kommer de lite efter för de ska ju helst in i skolmiljö så snart som möjligt. Det är någon som ska försöka ansöka om uppehållstillstånd i asylprocessen och det är gode mannen som ska vara ansvarig för det också. Tyvärr fördröjs ju allting, säger Cecilia Aspholm.

Enligt Cecilia Asplund är det också allt yngre barn som kommer.

– Vi har fått rapporter från våra samarbetskommuner att det finns från tre år och uppåt numer och det hände ju inte tidigare, säger hon.

Förslag på annan lösning

Migrationsverkets prognos är att fler ensamkommande barn fortsätter att komma till Sverige nästa år. Frågan är hur bristen på gode män ska lösas?

– Vi försöker informera, vi försöker träffa så många människor som möjligt ute i samhället, vi tänkte annonsera för att väcka intresset. De flesta människor vet egentligen om det här redan, så man hoppas att de får en skjuts in och kontaktar oss, säger överförmyndarchef Cecilia Aspholm.

Det kan också vara en annan lösning på gång – på sikt.

– Sveriges kommuner och landsting har skickat en skrivelse till regeringen där de vill att det här ska lösas professionellt. Man har tittat bland annat på Holland där det är socionomer som har det här uppdraget. Vi får de vad det kan leda till, men det kommer att dröja flera år framåt i tiden innan något sådant händer, säger Cecilia Asplund, som välkomnar förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingbarn i Västernorrland

Mer i ämnet