Tjejerna trivs på Sjövärnets sommarkurs på Lungön utanför Härnösand.

Allt fler tjejer lockas till flottan

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för flottan och sjövärnet har ökat bland ungdomarna i länet, särskilt bland unga tjejer. I årets sommarkurser på Lungön utanför Härnösand deltar 83 ungdomar.

I 73 år nu har Sjövärnets sommarkurser för ungdomar hållits på Lungön i Härnösand. I år man har fått säga nej till många sökande då det inte funnits tillräckligt med platser. Ungdomarna får lära sig sjömanskap, morsekod, navigation, sjukvård och att knyta knopar bland annat. En viktig del i kurserna är den militära disciplinen.

– Det blir en chock för en del att komma hit och så är det någon som säger till dem vad de ska göra och att de ska kliva upp 6.15 på morgonen, säger Jan-Erik Linell, skolchef.

Strikta regler

Ungdomarna får klara sig utan mobiltelefoner, de får bädda och städa och följa strikta regler. Men han säger att de snabbt anpassar sig och bildar en stark gemenskap med varandra.

– Man lära sig att kliva upp och ha disciplin och det går bra, jag tror det är många som skulle ha nytta av det. Det är också en upplevelse och man får en bra utbildning, säger Elias Westin, elev på skolan.

Förutom det får de en utbildning som kan leda vidare till en karriär inom flottan. Nu har också försvarsmakten gått in och medfinansierat sommarskolan, orsaken är att man haft svårt att rekrytera sedan den allmänna värnplikten lades i vila 2010. Här ser man nu därför chansen att få in information om försvaret och den grundläggande militära utbildningen på dom här populära sjövärnskurserna.

Fler tjejer än killar

– Det är viktigt för oss som frivilligorganisation att få visa vad vi gör, men tanken är också att de ska få information om grundläggande militära utbildningen och förhoppningsvis vill några gå den också, säger Jan-Erik Linell.

Andelen tjejer som går Sjövärnets sommarskola ökar och är högre än bland de som senare gör grundläggande militär utbildning. Bland förstaårseleverna här är ungefär en tredjedel tjejer, för fortsättningskurserna stiger det. Bland tredjeårseleverna är det fler tjejer än killar.

– Jag tyckte försvarsmakten var intressant så jag ville testa på det, säger Linn Grönblad, elev på sommarskolans första år.

Hon säger att hon skulle kunna tänka sig en eventuell framtid i det militära och att hon nog inte hade kommit på den tanken om det inte varit för kursen.

–Nej då hade jag nog gjort något annat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.