Allt större bränder väntar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir kanske inte fler bränder i framtiden, men troligtvis blir de allt större. Det spår räddningstjänsten som tillsammans med Länsstyrelsen håller seminarium om hur de bäst förbereder sig.

Det var under förra sommaren som den stora skogsbranden i Västmanland härjade. Den kaotiska händelsen låg till grund för onsdagens seminarium som länsstyrelsen och räddningstjänsten höll i.

– Det var verkligen en extrem situation nere i Västmanland. Vi kan också se i och med de klimatmodeller och scenarion som finns att den här typen av situationer kan öka i framtiden. Det är därför viktigt att lära sig av det som hände, säger Mats Bergmark på räddningstjänsten i Medelpad.

Våren torkar ut inför sommaren

Syftet med seminariet var att öka beredskapen och förståelsen för omfattande skogsbränder. Och det kommer att behövas, klimatförändringarna ökar risken för allt fler svåra bränder.

– En sak som är tydlig är att våren kommer tidigare. I år är den tidig och förra året var den också det. När våren kommer tidigt blir det längre tid för upptorkning i marken innan vi kommer in i sommaren. Vi kommer alltså gå in i sommaren på ett genomsnitt torrare sätt i framtiden, säger Mats Bergmark.

Jonatan Ahdrian från Gotlands räddningstjänst arbetade som stabchef under den stora branden förra sommaren. Han menar att Sverige har en del kvar att lära kring omfattande skogsbränder.

– Vi är kända för att vara duktiga i brandbekämpning, vid byggnader och trafikolyckor. Men när de här stora händelserna kommer så måste vi bli bättre. Frankrike, Kanada och USA har de här väderlekarna fast på ett annat sätt, men vi börjar närma oss dem och då måste vi också vara med på banan, säger Jonatan Ahdrian.

Medelpad i framkant

Frågan är inte om det kommer hända, snarare när. Men i Medelpad kan människorna vara rätt säkra, menar räddningstjänsten. De har arbetat med förberedelser i flera år. I Västmanland hade arbetet inte kommit så långt.

– Oavsett forskning och olika syner på klimatförändringar så måste vi jobba redan i vårat förebyggande arbete, som de gjort här i Medelpad. Här har de kommit betydligt mycket längre av vad vi i söder har kommit i de här diskussionerna, säger Jonatan Ahdrian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.