Lagbrott av socialnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Föräldern begärde att få hem sitt tvångsomhändertagna barn men ärendet blev liggande. Nu riktar justitieombudsmannen (JO) allvarlig kritik mot socialnämnden i Sundsvall.

I oktober förra året begärde föräldern att få hem sitt barn, men istället för att följa lagen och omedelbart utreda om det var möjligt blev ärendet liggande. Fortfarande när JO granskade fallet under våren hade inget hänt.

Ett tvångsomhändertagande är ett av de största ingreppen samhället kan göra i en familj och i det här fallet rör det ett barn som tvångsomhändertagits med stöd av LVU.

Lagbrott av kommunen

JO konstaterar att socialnämnden gjort sig skyldig till lagbrott.

När en förälder begär att LVU-omhändertagandet ska upphöra är socialnämnden och socialtjänsten skyldiga att omedelbart starta en så kallad hemtagningsutredning. Den gjordes aldrig. Arbetet blev liggande.

I oktober förra året begärde föräldern att barnet skulle få komma hem, två veckor senare beslutade enhetschefen vid förvaltningen att starta en utredning men sedan hände inget.

JO konstaterar i sitt beslut, att inte ens förälderns anmälan till JO eller det senare remissvaret från kommunen ledde till att hemtagningsutredningen satte igång.

”Vi gör det mest akuta”

JO Lilian Wiklund skriver i sitt beslut: ”Det inträffade är givetvis inte acceptabelt och nämnden förtjänar allvarlig kritik för bristen i handläggningen”. ”Jag avser att följa upp saken.”

Socialnämnden i Sundsvall har uppgett att orsaken varit en ”extremt” hög arbetsbelastning och att man tvingats prioritera det mest akuta. Vi vet att det inte är korrekt och direkt lagstridigt, skriver kommunen.

JO ska följa upp fallet i höst för att se hur arbetssituationen inom socialtjänsten i Sundsvall utvecklats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.