Från att tidigare stått tomt är nu alla lägenheter uthyrda. Foto: SVT

Ånge stoppar rivning

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 1400 tomma lägenheter har rivits i Västernorrland sedan slutet på 90-talet där kommunerna fått statligt stöd. Men den ökade efterfrågan på bostäder gör att Ånge kommun nu stoppar rivningar av lägenheter.

Den så kallade Vattenfallsvillan i Alby utanför Ånge har stått tom i många år. Enligt avtalet med staten skulle den rivas till sommaren. Men nu är situationen en annan.

– Nu är samtliga sex lägenheter uthyrda. Här bor bland annat familjer från Albanien, Syrien och El Salvador, berättar kommunalrådet Sten-Ove Danielsson stolt när han visar oss runt.

Hundratals lägenheter har rivits

Genom åren har Ånge kommun fått statliga pengar, 70 000 kronor per lägenhet,  att riva 380 lägenheter, men 16 står fortfarande kvar.

– Vi kände på oss för ett halvår sedan att efterfrågan på bostäder ökade så vi har begärt uppskov från staten på ett år, berättar Danielsson.

Tackar nej till en miljon kronor

Kart är att huset kostat kommunen under tiden det stått tomt. Nu går man dessutom miste om runt 1 miljon kronor i statligt stöd när man väljer att inte riva.

– Vi hyr ju hellre ut än att få pengar för att riva för det kostar också pengar. Det känns liksom lite fränt att få ringa till staten och säga att den där miljonen, den kan vi vara utan, för nu har vi uthyrt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.