Anställda talar ut om Change

Uppdaterad
Publicerad

Underklädesföretaget Change som finns på ett femtontal platser i Sverige bland annat i Sundsvall har stämts av facket sedan anställda tvingats bära namnskyltar med deras BH-storlek på.

Men nu menar flera anställda och före detta anställda inom företaget att ledningen dessutom sysslar med systematisk mobbning.

Change-ledningen hävdar att namnskyltarna var de anställdas egen idé och att ingen tvingats bära skyltarna. Men de anställda vittnar om en annan verklighet.

– Det var ingen man kunde ifrågasätta. Det stod i det dokument som man fick, att ”namnskylten är alltid på”. Det vari inget man kunde ifrågasätta och det vågade man inte heller, det säger en före detta anställd.

– Jag kände att det här var en diskrimineringsfråga och jag tycker inte att man ska behandlas så av en så pass stor arbetsgivare, säger ”Maria” från Sundsvall, också före detta anställd.

Men vi börjar med ”Marias” historia. Hon anställdes på Change-butiken i Sundsvall 2010. Eftersom hon kom direkt från en barnledighet var hon glad att få jobb men det dröjde inte länge förrän de första varningsklockorna började ringa.

– Vi hade inte alltid på oss dem, men eftersom företaget är ganska duktiga på att göra överraskningsbesök så visste man ju att om man inte hade de på sig, så fick man en rejäl utskällning, säger en fd anställd på Change.

– Man kände ju sig väldigt utlämnad, det är ju ingen som tjänar på att veta vad jag har för bh-storlek när de ska köpa en BH av mig, säger ”Maria”.

Efter ett och ett halvt års anställning fick hon till slut nog och sa upp sig och facket fick till slut sin första kämpe i kampen mot dom kontroversiella namnskyltarna.

– Problemet med det här företaget är att ingen av de anställda har egentligen vågat ta tag i det här. De är unga och det är ofta deras första jobb och man är rädd om sina jobb. Men vi har sagt till företaget att så fort det finns en anställd som vill driva det här kommer vi att ta tag i det, för det är verkligen kränkande, säger Jaana Pålsson, ombudsman Handels i Sundsvall.

Men historien slutar inte där. När arbetsmetoderna bakom Change-konsernen trädde fram i offentlighetens ljus valde flera anställda runt om i Sverige att berätta om sina uppleveser av företaget – Och det är en bild av systematisk mobbning från ledningshåll som växer fram.

Såhär säger personalen

”Vi hade orimliga arbetstider och vi hann knappt äta lunch”

– fd anställd 27 år

”Varannan måndag hade vi telefonmöte där en person från varje butik deltog. Mötet gick helt enkelt ut på att trycka ner den personal som inte lyckats sälja så bra den veckan. Inför hela Sverige fick då denna stackars tjej förklara sig om varför man inte sålt mer, berätta varför man var dålig och var man ämnade leverera för resultat till nästa gång. Inga ursäkter dög, inga förklaringar var bra nog utan man var helt enkelt VÄRDELÖS. Det var helt enkelt ett vidrigt inslag i Changes personalpolitik. ”

– fd anställd 24 år

”Blev avskedad inför ett helt möte.”

– fd anställd

”De ville att vi skulle ha event i gallerian där vi skulle hitta modeller som skulle stå i bikini/BH i gallerian och kunde vi inte fixa det så skulle vi göra det själva.”

-fd anställd

”När vi hade ett möte ägnade Henrik en kvart åt att fråga ut mig om jag egentligen visste vad jag hade för BH:storlek. Det var helt sjukt.”

– fd anställd 28 år

”Fick betala straffavgift på 5000 kronor för att butiken inte öppnat i tid. Trots att hon hade ledigt.”

– fd anställd

”Jag skulle anställa extrapersonal som skulle jobba kvällar, helger och när någon blev sjuk. Här blev det direkt pinsamt att ringa och be någon provjobba – Change erbjöd en bh och trosa för de 4-5 timmarna de jobbat i butiken. Ingen som provjobbade fick alltså lön.

– anställd 21 år

”Vi hade ett långt samtal. Först var mannen väldigt arrogant och visste bäst. Frun mer tillbakadragen och lågmäld. Han gick på kring mycket och lyssna väl egentligen inte. Efter en stund då jag gjort lite försök att få med ett ord i samtalet, sa jag till honom att ”du lyssnar ju inte”, ”är det så här ni pratar med personalen så är jag förvånad att inte fler incidenter inträffat”.

– facklig representant Handels

”Deras säljcoach sa till mig att familjen inte var välkommen i butik eftersom det skulle påverka försäljningen negativt”

– Butiksanställd 21 år

”Min samlade åsikt är att det handlar om vuxenmobbing! Med syftet att rensa bor t anställda som inte vill lyda minsta lilla vink och krypa på knä för dem”.

-fd anställd 27 år

”De har en förfärlig människosyn”

– Facklig representant Handels

”Ännu värre var den kick-off Change hade för ett par år sedan då alla anställda som var med tvingades bli fotade i underkläder vilket skulle användas som skyltmaterial i butikerna. Nu användes aldrig bilderna men fotograferingen var inte särskilt kul för de kvinnor vars kroppar varit med om ett par graviditeter. Har hört att vissa bröt ihop helt och hållet.”

– fd anställd 24 år

”Susann sa till mig: Du kommer inte att få havandeskapspenning för ingen annan har fått det – Reglerna kanske är annorlunda i Norrland”

– Butiksanställd 21 år

Och den här versionen kan en före detta anställd i Umeå också bekräfta

– De behandlar oss som skräp, som en förbrukningsvara, säger hon.

– Så fort det inte gick bra eller så fort man inte är tillräckligt tyst och medgörlig så gör de sig av med en. Det handlar om att många jobbar i sex månader sedan får de inte fortsätta. Det handlar om att trycka ner personalen tills de inte vågar säga emot, säger hon.

Från Change ledning kommer kritiken som en total överraskning.

– Vi lyssnar på våra anställda, säger Susann Haglund, vd på Change.

Men hur kan det då vara så många som vittnar om en kollektiv mobbning inom koncernen Change?

– Det har jag ingen kommentar till för det är inte den uppfattning jag fått av de anställda som jobbar. Det är så tråkigt när det handlar om en före detta anställd som går den vägen genom facket och det blir någon sort hetsjakt mot oss som företagare, säger hon.

Men att det skulle röra sig om en hetsjakt mot företaget tar Jaana Pålsson på Handels med ro.

– Jag tycker att det är helt befängt, arbetsgivaren har verkligen gått över alla gränser som man får göra – verkligen, säger hon.

Kristin Hörnfeldt

kristin.hornfeldt@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.