• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i centrala Åsele i Åsele kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett radhus med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arenaaffären presenteras

Nytt bud på Timråarena

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen väntas en försäljning av arenan i Timrå presenteras. Enligt uppgifter till SVT är det kommunen som är köpare.

Enligt vad SVT Västernorrland erfar kommer kommunen att köpa tillbaka ishallen av hockeyklubben för 45 miljoner.

Förhandlingar under de senaste dagarna har enligt SVTs uppgifter lett till en uppgörelse mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och centern. Kommunen som i januari bjöd 15 miljoner för arenan är nu beredd att skjuta till 45 miljoner.

Timrå IK och ekonomin

Det nya budet  uppges ligga i samma nivå som de belopp som diskuterades med fastighetsbolaget Arvid  Svensson AB i förra veckan, den affär som senare sprack.

”Känns skönt”

– Det känns skönt att vi äntligen kan presentera läget om Eon-arena, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand i ett pressmeddelande.

Timrå IK och Timrå kommun har bjudit in till presskonferens angående arenaaffären idag på förmiddagen.

Förutom att det nu ligger ett nytt kommunalt bud på Eon Arena så innebär uppgörelsen en spricka i den borgerliga alliansen som tidigare varit enigt skeptiska till ett kommunalt återköp av arenan.

Enligt de kalkyler som ligger till grund för affären baseras affären på det  bokförda värdet i klubbens bokslut. Övertagandet sker första juli och kommunen finansierar affären genom lån med fast ränta under 20 år.

Kritiska röster

Uppgifterna från SVT har redan föranlett en del politiska kommentarer. Oppositionsrådet i Timrå, Tony Andersson (M):

– Det är en otroligt dålig signal till det föreningsliv i Timrå som skött sina affärer. De här pengarna borde komma hela föreningslivet till gagn, säger han.

Sedan årsskiftet har det nu pågått förhandlingar som syftat till att Tikmrå IK skall sälja hallen och lösa sitt dyra banklån. I januari bjöd Timrå kommun 15 miljoner. Klubben tackade nej men fick istället ett hyresförskott från kommunen för 2015.

Hyresförskott för 2015

Fastighetsbolaget Tvättbjärnen och Västeråsföretaget Arvid Svensson AB har sedan dess dykt upp och lika snabbt försvunnit  som spekulanter på Eon Arena. Dagens besked knyter ihop säcken och ishallen i Timrå blir återigen kommunal – precis som den var redan 2002.

Timråarenan – alla turerna

Ishallen var i kommunal ägo till 2003 då kommunen och TIK nådde en uppgörelse om att hallen, då värderad till 45,4 miljoner successivt skulle överföras i klubbens ägo. Samtidigt som hallen stegvis skrevs över till klubben stod TIK för en renovering av arenan.

Avtalet var så konstruerat att klubben fick ett årligt kommunalt finansierinsgbidrag för att amortera av hallköpet. I praktiken innebar det att kommunen gav klubben bidrag för att köpa hallen.

Förskott driftbidrag

I samma avtal ingick också ett kommunalt driftbidrag till Timrå IK på upp till 2,9 miljoner per år.

När klubben först fick ekonomiska bekymmer var det de kommunala driftbidragen som räddade situationen.

I omgångar sköt Timrå kommun till driftbidrag i förskott för flera år framåt. 2010 fick klubben ett förskott på nio miljoner och 2012 på 4,8 miljoner kronor villket tillsammans innebar ett förskott på driftpengar som skulle ha betalats fram till 2018.

Pengarna räddade dock inte klubbens prekära läge. Klubben hotades av konkurs. Med skulder på 80 miljoner begärde klubben i april 2013 en rekonstruktion som innebar att fordringsägarna förlorade 40 miljoner kronor.

Hallen igen

Som en viktig del av konstruktionen skulle också Timrå kommun bidra från sitt håll.  Eftersom hallen fortfarande inte helt hunnit skrivas över i klubbens äga (avtalet från 2003) så ville TIK att kommunen skulle skriva över det som återstod. Det skulle ge klubben bättre möjligheter att låna pengar i bank med hallen som säkerhet.

Vid det här laget hade klubbens affärer kommit att dominera den politiska diskussionen i Timrå kommun, men beslutet togs. Hallen överfördes helt i klubbens ägo.

Kronofogden

Återigen blev det en kort respit. Klubben minskade sina kostnader och gjorde sig av med personal men behöll sina betalningssvårigheter med ständiga krav från kronofogden.

Orsaken till att klubben inte lyckades få ordning på ekonomin var nu hallen och ett dyrt banklån.

Sedan årsskiftet har det nu pågått förhandlingar som syftat till att Tikmrå IK skall sälja hallen och lösa sitt dyra banklån. I januari bjöd Timrå kommun 15 miljoner. Klubben tackade nej men fick istället ett hyresförskott från kommunen för 2015.

Hyresförskott för 2015

Fastighetsbolaget Tvättbjärnen och Västeråsföretaget Arvid Svensson AB har sedan dess dykt upp och lika snabbt försvunnit  som spekulanter på Eon Arena. Dagens besked knyter ihop säcken och ishallen i Timrå blir återigen kommunl – precis som den var 2002.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Timrå IK och ekonomin

Mer i ämnet