Blyerts och detaljer blir konst

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Cecilia Hultman är just nu aktuell med en separatutställning i Stockholm.

Hon är född 1985, uppväxt i Sundsvall och har gått Sundsvalls konstskola och sedan konstfack i Stockholm varifrån hon är nyutexaminerad. Cecilia Hultman har fått ett eftertraktat stipendium från Konstnärsnämnden.

– Jag jobbar nästan bäst under ett bord eller i smyg, när ingen vet att jag jobbar och det är väl därför jag jobbar väldigt ”litet” också, det är hemligt till viss del berättar Cecilia Hultman.

”Den skickligaste jag stött på”

Så här beskriver Håkan Nilsson, professor på Konstfack, hennes arbete och konstnärsskap:

”Cecilia Hultman är en av sin generations skickligaste tecknare, kanske är hon den skickligaste jag har stött på. Hon behärskar blyertspennan med en sådan precision att jag har svårt att förstå att det är teckningar jag ser på. Det handlar inte bara om att hon avbildar stenar, vattenfall, vulkankratrar och enstaka människor exakt; hon kan även avbilda själva fotografiet av ett föremål med samma exakthet. Vad som är teckning och vad som är fotografi blir egentligen endast tydligt när man vrider och vänder på bilden och kan se blyertsens metalliska yta reflekteras i ljuset.”

Ett slags översättande

Startpunkten för utställningen var tre gamla lexikonböcker som Cecilias mamma skulle göra sig av med. Cecilia börjar med ett tomt papper och tecknar av bilderna precis som de ser ut i böckerna.

– Det jag tycker är intressant med tecknandet är att det blir ett slags översättande där varje detalj blir sedd på ett annat sätt, säger Cecilia Hultman.

Efter sina sex månader i konstnärsnämndens Iaspisprogram åker Cecilia till Finland på ett AiR (artist in residency) i två månader. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.