Band ska minska markskador

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska bandvagnsunderreden från BEA Systems i Örnsköldsvik testas på skotare. Förhoppningen är det ska öka produktiviteten och att markskadorna ska minska.

Traditionella skotare är begränsade vad gäller framkomlighet i svår terräng och lämnar ofta djupa spår efter sig där de dragit fram i skogen. Men om man korsar en skotare med en bandvagn och gör skotaren banddriven istället så ska den kunna kan ta sig fram på ett smidigare sätt samtidigt som skadorna på skogsmarken minskar. Nu ska Skogforsk ta reda på om band lämpar sig bättre än hjul i skogen.

– Vi ska testa terrängegenskaperna med en banddriven skotare. Vi ska köra i stenig terräng, mjuk mark och i snö, säger Björn Löfgren som är projektledare på Skogforsk.

Just nu håller man på att ta fram ett testfordon där hjulen bytts ut mot ett underrede från ett banddrivet stridsfordon. I slutet av sommaren drar testerna igång men BAE Systems i Örnsköldsvik, som tillverkat underredet, tror i förväg på positiva resultat.

– Produktiviteten kommer att öka på grund av att man kan köra mycket fortare med band än med hjul. sen så kommer markskadorna att minska och föraren kommer att få en bättre miljö eftersom vibrationerna kommer att minska, säger Niclas Lindberg som är försäljningsansvarig på BAE Systems.

I början av nästa år ska testerna utvärderas och visar det sig att produktiviteten ökar och markskadorna minskar är det fullt möjligt att banddrivna skotare blir verklighet i skogen inom några år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.