Bergwall anmäler överläkare

Uppdaterad
Publicerad

Sture Bergwall anmäler en överläkare vid Östersunds sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg, efter att ha låsts in på psykiatriska kliniken i Östersund.

Bergwall låstes in i början av september sedan han testats för amfetamin, men släpptes efter en vecka då det visat sig att testet misslyckats – och de facto var negativt. Bergwall har tidigare anmält samma sak till Justitieombudsmannen, som beslutat att utreda ärendet.

Sture Bergwall lever numera  i öppen rättspsykiatrisk tvångsvård under villkoret att han avhåller sig från alkohol och droger samt genomför drogtester. Han har begärt att helt få slippa tvångsvården, men förvaltningsrätten i Falun beslutade i förra veckan att den ska fortsätta i minst ett halvår till.

Som patient på rättspsykiatriska kliniken i Säter erkände Sture Bergwall under namnet Thomas Quick, åren 1994 till 2001, över 39 mord och dömdes för åtta av dem. Varav ett av dem i Sundsvall.  I november förra året blev han frikänd från samtliga morddomar efter resningsprocesser som pågått i fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet