Boendet i Åkerö har öppnat

Uppdaterad
Publicerad

Det är flyktingboendet som både kommunen och Migrationsverket dömde ut. Nu har sextiotalet flyktingar anlänt.

Hamayoon Yama har flytt genom elva länder från Afghanistan där han arbetade som radiotekniker. Men de ständiga bombningarna gjorde att han till sist insåg att han måste fly. Med sin hustru och fem småbarn landade familjen i söndags på den gamla militäranläggningen Åkerö på Åstön i Timrå kommun.

Det var aldrig meningen att anläggningen skulle användas till flyktingboende. När tankarna först dök upp kallade kommualrådet Ewa Lindstrand det hela för ”horribelt”. Avstånden var för stora och anläggnigen hade brister på i stort sett allt.

Men det var då det. Sedan dess har flyktingströmmen ökat dramatiskt och i helgen kom samtalet till socialnämndens ordförande Per-Arne Frisk:

– Det var migationsverket. Vi fick veta att så och så många skulle komma och det gjorde dom i går, söndag.

Han fortsätter:

– Det är fel förstås. Åkerö är inte lämpligt som boende men migrationsverket är desperata. Läget är akut. Nu handlar det om att få tak över huvudet på folk och till det duger Åkerö, säger han till SVT.

Mellan tjugo- och trettiotalet flyktingar har redan lämnat anläggningen. Vart de tar vägen vet ingen:

– Det är vuxna människor. De får gå vart de vill, säger Jessika Sandgren som är anläggningsansvarig.

Även för henne har det hela gått fort. Från att Migrationsverket inte varit intresserad till beskedet att de skulle anlända en stor grupp i söndags gick det fort:

– Då ordnar man barnvakt och hästvakt och åker hit och jobbar. Det är det enda vi kan göra nu, säger hon.

Enligt ST.nu lämnade ytterligare sex flyktingar boendet under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.