Bombmän gripna

Uppdaterad
Publicerad

En hemmagjord K-pist och bomber med svartkrut. Det var vad polisen hittade i en bil som stoppades i Husum norr om Örnsköldsvik vid halv tvåtiden natten mot fredag.

Det var ett ovanligt fynd polisen gjorde när de stoppade en bilist i 40-årsåldern i en rutinkontroll under torsdagsnatten.

Förutom att han saknar körkort, hade han både vapen och bomber gjorda av svartkrut och stubintråd i toalettpappersrullar.

Kemikalier

Mannen hävdade att det var hans kamrat som ägde sprängmedlen, och när polisen kontaktade kamraten medgav han utan omsvep att så var fallet.

Vid husrannsakan hemma hos förarens kamrat hittades fler hemmagjorda bomber och kemikalier för att tillverka sprängmedel.

Båda männen är ostraffade och inte kända hos polisen sedan tidigare. I förhör har sprängämnesinnehavaren sagt att han gillar att spränga, men att det bara sker på skjutbanor.

Frisläppt

Alla sprängmedel och vapen är  tagna i beslag och männen släpptes senare på fri fot efter beslut från åklagaren i ärendet.

Brottsmisstankarna gäller nu vapenbrott, befattning med explosiva varor och – i bilförarens fall – även olovlig körning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.