”Kan ha schabblats bort”

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelmordet utanför Härnösand är fortsatt en gåta för polisen, nu riktar en tidigare förundersökningsledare kritik mot hur utredningen bedrevs de första dagarna.

Morden på pensionären Tor Öberg och hans särbo Gerd Viklund är fortfarande ouppklarade och inga misstänkta finns i dagsläget, nu riktar Jan-Ola Nordin, före detta förundersökningsledare kritik mot att rikspolisens mordkommision kopplades in för sent, och kan på så sätt ha schabblat bort lösningen till mordgåtan.

”Alldeles för sent”

Jan-Ola Nordin var under åren 2009 till 2012 förundersökningsledare för Brattåsmorden. Han uppskattar att mordutredarna från Rikskriminalen kopplades in först efter 8-10 dagar.

Dubbelmordet i Brattås

– Det var alldeles för sent, det kom fem personer från rikskrim ingen av dessa hade under tjugo års erfarenhet av spaningsmord i Sverige. Den erfarenheten när det gäller grova brott kan vi i Västernorrland inte bibehålla, säger han idag.

Har man schabblat bort utredningen?

–Det kan vi har gjort, vi kan ha tappat viktig information, säger Jan-Ola Nordin.

Sen ansökan

Jan-Ola Nordin är också kritisk till att det saknades så kallad föreskrivningsrätt, vilket innebär att rikskrim går in och tar över utredningen.

–Jag tror att man tänkte fel när man tog ifrån polismyndigheten den här möjligheten, vi hade den fram till 1996. Sen var det tänkt att länspolisen skulle ta hand om dessa grova brott, men det är för små organisationer för att hantera detta, säger han.

Han ifrågasätter också varför det dröjde flera dagar innan länspolisen ansökte om hjälp. För honom är det klart att rikspolisen saknades på mordplatsen.

–Jag tror att man har bättre möjligheter att ställa rätt frågor, man har varit med så många gånger och ställt tusentals förhör, säger han.

Räcker polisen i Västernorrland till i sådana här fall?

–Nej inte då det är ett spaningsmord, det tror jag inte. Då söker vi efter en nål i en höstack, säger Jan-Ola Nordin.

Många DNA-prov

Polisens utredningsresurser till mordet har varierat med tiden, sammanlagt har 500 personers DNA inhämtats de senaste 10 åren. 2012 bestämde sig polisen för att göra en ny genomlysning av fallet. Sedan dess har tre poliser på heltid åter sett över fallet. Spaningsledare för genomlysningsgruppen är Josefine Perming-Tengqvist. Hon är inte övertygad om att rikspolisens närvaro var avgörande för utgången.

–Nej det kan jag inte. Däremot är det alltid bra att i början av en stor mordutredning att vara så många kunniga personer som möjligt, säger hon.

Fakta

SVT har pratat med dåvarande förundersökningsledare Börje Öhman, han vill inte ställa upp på en bandad intervju idag men säger att antalet dagar som gick innan riksmordkommissionen kopplandes in inte har haft någon betydelse för utredningen och att polisen i Västernorrland vid Brattåsmordens tid hade och fortsatt har kompetens att utreda spaningsmord som Brattåsmorden helt på egen hand. Han kan inte precisera antalet dagar innan rikspolisen kopplades in men har begärt ut handlingarna och kommer att svara på frågor imorgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Brattås

Mer i ämnet