Brist på narkossjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka kommer tolv narkossjuksköterskor att saknas på Sundsvalls sjukhus. Närmare halva arbetsstyrkan sade upp sig i våras och ännu har landstinget inte lyckats fylla vakanserna.

Det hela började med att sköterskorna krävde högre lön eftersom de i dagsläget ligger cirka 2000 kronor under andra narkossköterskor i Region Norr. Men landstinget, som i år beräknas gå back med cirka 360 miljoner kronor, sade nej till sköterskornas krav.

Tolv tomma

Nästa vecka slutar narkossjuksköterskorna och ännu har Landstinget inte lyckats täcka upp för alla som slutar. Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Margareta Berglund Rödén pågår nyrekryteringen. Hittills ska man ha anställt fyra nya narkossköterskor och hyrt in tre stafettsköterskor. Men att hyra är dyrt och tolv tjänster är fortfarande inte besatta.

Andra sjukhus

För att kunna klara av alla operationer som kräver narkospersonal, kan patienter framöver bli tvungna att skickas till andra sjukhus i länet.

– Det kan bli vissa planerade operationer som i stället utförs i Sollefteå eller Örnsköldsvik. Det får man vara beredd på nu och även i framtiden, säger Margareta Berglund Rödén.

Sagt upp sig

Jessica Vestlund är en av de tjugo narkossjuksköterskorna som sagt upp sig.

– Det känns som om vi inte är värda någonting. Men vi vet att det finns pengar. Man säger att man måste täcka upp och tar in bemanningssjuksköterskor som är nästan tre gånger så dyra som vi skulle vara om vi var kvar, säger hon.

Kan bli dyrt

Och att transportera en patient som ska höftledsopereras blir också en kostnad, menar Jessica Vestlund.

– En ryggoperation kostar cirka hundrafemtiotusen kronor att skicka till ett annat län för att bli opererad. Sedan tror jag det kostar nittiotusen att skicka höfter och knän, säger hon.

Kommer inte skena

Margareta Berglund Rödén tror emellertid inte att kostnaderna kommer att skena.

– Vi har haft stafettsköterskor inne tidigare, det är ju inte så att vi har haft full bemanning hela tiden, säger Margareta Berglund Rödén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.