Dags för Urkult

Uppdaterad
Publicerad

Första helgen i Augusti betyder Urkultfestival i Näsåker. Under tre dagar väntas runt 8 000 människor samlas för att ta del av musik, dans och teater.

Runt 8000 besökare räknar arrangören med att locka till den tjugoförsta upplagan av världsmusikfestivalen.

Regn och avbokningar

Väderleksrapporten har inför festivalen sett dyster ut och kan enligt arrangörerna ha bidragit till att det –trots tidiga rapporter om brist– nu finns gott om tältplatser.

–  Det är ingen fara alls, vi har sju olika campingar, säger Erik Torestad, festivalsammordnare Urkult.

Eldnatten kröner torsdagsnatten

Ett trettiotal musikgrupper med en mängd olika nationaliteter uppträder, kurser i afrofobi och vithetsnormer, workshops i folksång, barnteatrar och dessutom den populära Eldnatten som går av stapeln vid midnatten mellan torsdag och fredag.

– Den kommer att vara väldigt stämningsfull, så den vill jag trycka lite extra på, säger Erik Torestad.

Familjefestival

Festivalen har fått ett rykte av att vara en cannabistät festival. Huruvida det har att göra med en alternativ klädstil och frekventa rastaflätor vill inte arrangörerna spekulera i, men pekar på att enstaka gripanden har gett festivalen ett oförtjänt rykte.

– Vi är en familjefestival framför allt, vi har väldigt få incidenter, vakter och poliser säger varje år att det är en väldigt lugn festival jämfört med andra, säger Erik Torestad.

Var tror du det här ryktet kommer ifrån?

– Dåliga rubriker, det är lätt att skriva artiklar på en polisrapport utan att någonsin vara här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.