De sålde bilen – för klimatets skull

Uppdaterad
Publicerad

Trebarnsfamiljen Fors Stenberg i Örnsköldsvik har bestämt sig för att göra skillnad.

Bilen är såld och sedan drygt en månad tillbaka är det cykel som gäller för hela familjen Fors Stenberg. Viljan att minska koldioxidutsläppen och familjens miljöpåverkan ligger bakom beslutet.

– Hittills tycker jag att det har gått ganska bra – men visst kan det kännas motigt och krångligt ibland. Men har man ingen bil, då har man inget val, säger Linda Stenberg.

#vårtklimat-västernorrland

”Bättre för hälsan, miljön och ekonomin”

– De korta resorna funkar bra med cykel och de längre kräver lite mer planering, konstaterar Jon Fors Stenberg, som även ser andra vinster med att välja cykeln för bilen.

– Det är bättre för hälsan, miljön och för min och samhällets ekonomi.

Inga flygresor

Men den klimatsmarta livsstilen handlar om mer än att välja cykeln framför bilen. Familjen avstår flygresor och till sommarsemestern planeras en resa till London med tåg. Och maten är numera mest vegetarisk.

– Nu äter vi kött kanske en eller två gånger i veckan och det känns konstigt om man äter mer, konstaterar Jon.

Inga förhoppningar på klimatmötet

Klimatmötet i Paris står för dörren, men Jon tror att det är på gräsrotsnivå som förändringen måste ske.

– Många efterfrågar ju politiska lösningar, som att man ska få till något för att minska koldioxidutsläppen nu på klimattoppmötet. Men även om politiken har förslag eller lösningar så kan vi fortfarande inte flyga till Kanarieöarna två gånger per år och äta kött sju gånger i veckan – det är inte hållbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat-västernorrland

Mer i ämnet