Polisanmäld för miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Domsjöfabriker har polisanmälts till följd av ett stort utsläpp i Moälven. Länsstyrelsen bedömer händelsen som ”mycket allvarlig”.

Det var i samband med uppstarten efter en underhållsvecka som mäsk från jäseriet gick ut i avloppet under drygt fem timmar på grund av felställda ventiler. Utsläppet på 650 kubikmeter motsvarar 245 ton COD.

– Vi ser allvarligt på det här. Det är en rejäl mängd mäsk som har runnit ut i Moälven, säger Patrik Svensson, miljöchef på Domsjöfabriker till SVT Västernorrland.

Länsstyrelsen skriver i anmälan att man bedömer att det stora utsläppet har en negativ inverkan på Moälven och inre delarna av Örnsköldsviksfjärden.

– Det är klart att det inte är bra, men vi ser inte att det kommer att ge några långtgående konsekvenser för älven, säger Patrik Svensson.

Polisen ska nu utreda om Domsjöfabriker brutit mot miljöbalken.

Domsjöfabrikers egen utredning pågår och beräknas vara klar den här veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.