E-sportgymnasium till Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kan elever i Sundsvallstrakten spela datorspel på skoltid när en av Sveriges första e-sport gymnasium slår upp portarna i Sundsvall.

E-sport är när du tävlar i någon form av dator och tv-spel. Det är en sport som växer lavinartat och nu väljer NTI-Gymnasiet i Sundsvall att fånga upp trenden.

– Ungdomarna hamnar mer och mer framför datorn och det har både för- och nackdelar. De blir ju teknikvana men det blir ju också mycket stillasittande. Så ett E-sportgymnasium handlar ju lite om att lysa upp både de positiva och negativa sidorna och motverka dom negativa, säger Johan Eldesvärd rektor på NTI-gymnasiet.

E-sporten har gått från hobbyverksamhet till en mer seriös tillvaro där spelarna tränar sig till bra prestationer och kan försörja sig på sporten. Prissummor i miljonklassen hör till vanligheterna.

Fysisk och social aktivitet viktig

Eftersom man sitter mycket vid en datorskärm kommer elverna på e-sportgymnasiet lära sig vikten av kunna kombinera fysiskaktivitet och social tillvaro med spelandet.

– Att få ungdomarna att se balansen är viktikgt. Balansen mellan träning för att nå yttersta världseliten och balansen att få den sociala kontakten.

E-sportinriktning kommer man kunna söka via det estetiskaprogrammet och teknikprogrammet och första intaget är hösten 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.