TT arkiv

Edselevargen överlevde skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Edselevargen dödförklarades i januari, men det visade sig att den överlevt skyddsjakten för tredje gången. Två andra vargar sköts i området.

– Vi visste att det fanns två hannar och en tik i området och vi hade DNA på alla tre, berättar Lars Wiklund på länsstyrelsen i Västernorrland.

Den så kallade Edselevargen dök upp i trakterna kring Edsele i nordvästra Ångermanland för tre säsonger sedan. Det är ett område på gränsen mellan Västernorrlands och Jämtlands län, där två samebyar har sina vinterbeten. Då var de två ensamma hanvargar och Edselevargen klarade sig undan skyddsjakten. Även nästa vinter klarade han sig undan skyddsjägarna.

Rivalen sköts istället

I somras visade det sig att en tik slagit följe med Edselevargen. Förutom det paret dök det upp ytterligare en varg i området.

– De var alla tre skandinaviska vargar, säger Lars Wiklund.

Under skyddjakten i januari sköts en vargtik som gick  tillsammans med en hane. Då trodde alla att Edselevargen var skjuten.

– Det visade sig att en annan hanne hade tagit över Edselevargens tik. Det var en hanne från Trångreviret, säger Lars Wiklund.

Länsstyrelsens spårare såg i december mycket blod och spår på en myr i trakterna av byn Berg. Där har det troligtvis varit en uppgörelse mellan hannarna och Edselevargen fick se sig besegrad. Den nya vargen tog över tiken och det var de två som sköts i januari. Edselevargen hade alltså överlevt sin tredje skyddsjakt.

Ytterligare en varg

Nu har länsstyrelsen hittat en ny urinmarkering i samma område och det har visat sig att det är Edselevargen som fortfarande är kvar. Samebyn har lämnat in en ny ansökan om skyddsjakt.

– Problemet är att vi har spårat ytterligare en varg i området och det är en genetiskt värdefull varg. Den har kommit norrifrån, från Strömsundshållet, säger Lars Wiklund.

Så länge de båda vargarna är nära varandra kan det inte verkställas någon skyddsjakt.

– Efter att beslut om skyddsjakt tagits måste vi vänta tills de båda vargarna är långt ifrån varandra, så att vi är säkra på vilken varg vi skjuter, säger Lars Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.