Fängelse för MC-prospect

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett års fängelse för den 41-årige jämte som greps med ammunition och sprängämnen utanför en MC-klubb i Sundsvall. Hans yngre kompanjon dömdes till skyddstillsyn.

Polisutredningen har haft kopplingar till organiserad MC-brottslighet och det finns tecken på att motorcykelklubben i Sundsvall närmat sig Hells Angels Eastside i Stockholm.

Vapen och ammunition

Polisen har också uttalat att tillslaget mot klubben var ett led i arbetet att hindra organiserad MC-brotslighet från att få fäste i länet. Tillslaget skedde i mars sedan polisen spanat mot en parkerad bil som stod utanför MC-lokalen i ett industriområde i Sundsvall. När bilen sedan stoppades gjordes beslag av ammunition, sprängmedel och amfetamin. Vid en husrannsakan mot klubben påträffades ytterligare ammunition och sprängmedel. Dessutom hittades en revolver.

De båda män som senare åtalades är båda från Jämtland, varav den yngre,  en 21-åring från en mindre ort utanför Östersund dömdes till skyddstillsyn. Den äldre mannen från Östersund dömdes för nio olika brott till ett års fängelse.

Anknytning till MC-klubb

Under rättegången fanns ett 20-tal personer med anknytning till MC-klubben på plats.

Under rättegången framkom att 41-åringen är så kallad prospect – det vill säga inte fullvärdig medlem i MC-klubben. Han tar på sig allt som åklagaren påstår.

Det var hans dynamit och det var hans amfetamin – som han skulle använda själv – liksom vapnen. Därmed har MC-klubben kunnat undandra sig ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.