Fängelse för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

De unga männen hamnade i bråk på midsommarfirandet i Norrfällsviken. En av dem fick livshotande skador. Nu döms gärningsmannen till fängelse.

En 22-årig Härnösandsbo döms till tio månaders fängelse för grov misshandel. Han döms för att ha slagit en Kramforsbo så att han föll och slog huvudet i marken och fick livshotande skador.

Lider av men

Misshandeln inträffade i Norrfällsviken sommaren 2012. Offret drabbades av en livshotande hjärnhinneblödning och uppger att han fortfarande, tre år efter händelsen lider han av men som huvudvärk och minnes- och koncentrationsproblem.

Det var i samband med midsommarfirande som bråk uppstod mellan männen.

Högre straffvärde

Enligt Ångermanlands tingsrätt uppgår straffvärdet för en vuxen person egentligen till två års fängelse. Men på grund av ”förmildrande omständigheter” bestäms straffet till tio månaders fängelse. Rätten menar att gärningsmannens ringa ålder- han var 19 år när brottet begicks- och den långa utredningstiden är omständigheter som bör mildra straffet.

22-åringen ska också betala ett skadestånd på 27 000 kronor till den misshandlade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.