”Får inte prata”

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinnliga nämndemannen som avträdde från ett mål i Sundsvalls tingsrätt efter ett rasistiskt uttalande har belagts med yppandeförbud. – Jag får inte uttala mig för domaren. Annars skulle jag gärna göra det, säger hon till SVT.

Den moderata kvinnliga nämndemannen från Timrå tillhör den skara som ska döma eller fria de åtalade i det omfattande målet kring den så kallade tablettlangaren. Rättegången har pågått i en månad i Sundsvalls tingsrätt, och ska enligt planerna avslutas till veckan.

Men det blir utan den kvinnliga nämndemannen i ”juryn”.

Rättegången avbröts

Hon har avträtt målet sedan rättens ordförande, hovrättsassessor Kristina Svedberg, uppmärksammat att kvinnan i en paus – i samtal med en annan av rättens ledamöter – diskuterat dödsstraff och enligt Svedberg uttyckt åsikten att det borde gälla ”vissa raser”.

Kristina Svedberg reagerade omedelbart och fattade beslutet att avbryta rättegången tills vidare.

”Skulle gärna”

När nämndemannen fått klart för sig att uttalandet var ytterst olämpligt ska hon ha sagt: ”Nej, det är klart. Så får man inte säga. Så får man bara tänka.”

Kvinnan avsade sig sedan nämndemannaåtagandet i målet, på eget initiativ.

När SVT ringer upp vill hon inte prata om det inträffade. Eller rättare sagt; hon får inte.

– Jag skulle gärna uttala mig – om jag fick. Men domaren har sagt att jag inte får prata om det här. Och då är det det som gäller, säger hon.

Nolltolerans i partiet

SVT: Men det var du som på eget initiativ avsade dig uppdraget?

– Som sagt, jag får inte prata om det här.

Tony Andersson, ordförande för Moderaterna i Timrå, sa till SVT under torsdagen att nolltolerans mot dylika uttalanden råder inom partiet.

SVT: Har du pratat med Tony Andersson efter det här?

– Ja, lite grann.

”Längre fram”

SVT: Och vad blev sagt?

– Jag kan alltså inte uttala mig...

SVT: Men om din politiska framtid efter det som hänt?

– Nej, nu får vi sluta, annars säger jag något som jag inte får eller bör. Vi får prata vidare om det här någon gång längre fram.

Beslut om fortsättningen

Under fredagseftermiddagen beslutas om rättegången kan fortsätta och slutföras, eller om den måste göras om från början.

Sundsvalls tingsrätts inställning är att målet bör kunna slutföras trots nämndemannens avhopp – men yttranden måste inhämtas från samtliga berörda parter i målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.