Färre polisbilar i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten vill minska fordonsparken i hela Sverige. Hyrbilar kan bli billigare, menar Kenth Lundgren, som är tillfälligt huvudskyddsombud i region norr.

I Västernorrlands län har polisen idag 100 fordon. I en rapport förslås att 10 procent av dessa bilar ska bort.

– Än så länge är det bara ett förslag. Det är vad en utredare har kommit fram till, men det går ju inte att bara säga att det ska vara en bil på fem poliser. Det krävs ju en ordentlig riskanalys innan jag kan säga något om vad det här förslaget innebär, säger Kenth Lundgren, tillfälligt huvudskyddsombud i region norr.

Hyrbilar billigare

Polismyndigheten har tagit fram ett nyckeltal för en minskning av fordonsparken. Polisen i hela landet har i dag totalt drygt 4500 fordon.  Det handlar om personbilar, motorcyklar och lastbilar i regionerna. Enligt nyckeltalen skulle totalt 700 fordon kunna avvaras.

– Det kan vara så att vi kan utnyttja får fordonspark på ett bättre sätt. Vi har många fordon som har lite mil, menar Kenth Lundgren.

Han tror också att det i vissa fall kan bli billigare och bättre med hyrbilar istället.

Ingen riskanalys

– Inte istället för de målade polisbilarna naturligtvis, men vad det gäller civila bilar är det möjligt. Vi har flera bilar som har gått 30-40.000 mil och behöver bytas ut. Det kanske är bättre att sälja gamla uttjänta bilar och ha hyrbilar istället, säger Kenth Lundgren.

Han är kritisk till rapporten på så sätt att utredaren inte tänkt hela vägen ut och att ingen riskanalys har gjorts.

Fler mil i Norrland

Det är stor skillnad på hur många mil polisbilar har rullat i södra och norra delarna i landet. Söderut kan det, enligt Kenth Lundgren, handla om 3000 mil per år, medan det är det dubbla i norra Sverige.

– Därför går det inte att jämföra behoven rakt av,menar han.

Det är i september som regionerna ska komma med förslag på hur fordonsparken ska minskas, enligt Polistidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.