”Förstår inte varför det var så viktigt att göra karriär”

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan ett års sjukskrivning för utmattningsdepression är Magnus Claesson tillbaka på jobbet och har en fungerande vardag. Han välkomnar Arbetsmiljöverkets nya regler, men är tveksam till om de kommer att hjälpa.

LÄS OCKSÅ: Nya regler ska minska stressen på jobbet

En av många som blivit sjuka av stressen är Magnus Claesson som arbetar på Sundsvalls sjukhus. Han drabbades av en utmattningsdepression för två och ett halvt år sedan. Han jobbade då som enhetschef på en vårdavdelning på sjukhuset och hade ansvar för ett 50-tal anställda.

utmattningssyndrom

Jobbade hårt

– Jag la ner ner mycket tid. Mycket mer än dom 40 timmar som jag faktiskt skulle jobba. Jag låg vaken sent på kvällarna och funderade och planerade. Det var inte ovanligt att jag satt hemma på helgerna och arbetade. Jag kunde åkte till jobbet tidigt på morgonen och stannade kvar länge för att göra klart, berättar han.

Så höll han på. I över tre år. Till sist sprack bubblan. Han blev sjukskriven för utmattningsdepression i åtta månader. När vi träffade honom för ett år sedan fick han många reaktioner på vårt reportage, som du kan läsa om här.

– Det är jättemånga som hört av sig till mig och sagt att de har gått igenom samma sak och att de känner precis som jag gjorde. Innan jag gick igenom det här visste jag ju att det existerade, men att kroppen verkligen kunde stänga av, det trodde jag inte riktigt på.

”Chefsuppdraget jättesvårt”

Han säger att han får mer och mer perspektiv på det som hänt och att han omvärderat flera saker i livet.

– Nu när jag ser tillbaka på det förstår jag inte varför det var så viktigt att göra karriär. Chefsuppdraget är jättesvårt. Och just den situationen jag var i just då i livet, med familj och småbarn, det kanske inte var rätt. Det var inget misslyckande och jag skäms inte, men just där och då tyckte jag att allt elände i landstinget var mitt fel, berättar Magnus.

Krav och kontroll stämde inte

Magnus jobbade hårt som enhetschef i flera år. Försökte lösa problem som inte var hans att lösa. Krav och kontroll stämde inte överens. Det var en tung tid, berättar han. En dag kunde han inte resa sig från stolen där han satt. Han var helt slut och fick hjälp av en beteendevetare på Länshälsan att ”bryta med jobbet”.

– Hon sa: ”Du får inte gå tillbaka dit. Du får inte sätta din fot där och du sjukskriver dig här och nu med omedelbar verkan.” Hon hjälpte mig att lyfta ansvaret från mina axlar. Jag kunde inte fatta det beslutet själv. Någon annan var tvungen att göra det åt mig.

Går ner i arbetstid

Nu är han tillbaka på sitt ursprungliga jobb, som anestesisjuksköterska och stormtrivs. Han har jobbat heltid ett tag efter sjukskrivningen, men väljer nu att gå ner i arbetstid, till 85 procent. Allt för att orka ha en aktiv fritid och för att få tillräckligt med återhämtning mellan arbetspassen.

– Två dagar på helgen räcker inte för mig för att ta igen mig och vila. Eftersom vi har beredskap och jour så blir det ofta störd nattsömn.

Tveksam till föreskriften

Nu har han hittat en fungerande vardag igen, men det finns många som är mitt uppe i problemen. Han välkomnar de nya reglerna från Arbetsmiljöverket, men är tveksam tiill om de kommer att få avsedd effekt.

– Det är jättefint skrivet och det behövs ju, men jag förstår inte hur de ska kunna kontrollera hur det efterlevs eller vilka åtgärder de ska vidta om det inte efterlevs. Jag menar bristen på personal hos oss i vården är ju lika påtaglig även om Arbetsmiljöverket kräver ut ett vite. Det är ju samma med vårdplatserna, så jag förstår inte hur det ska hjälpa arbetstagaren, säger han.

– Jag vill ju tro att arbetsgivaren kommer att försöka att uppfylla kraven. Men jag har svårt att se hur det ska göras. När det inte finns personal och inte pengar till att göra det.

SVT: Kan det här vara en början för att sätta mer fokus på de här frågorna?

– Ja, det tror jag. Men sedan tror jag att det är viktigt att inse att alla som jobbar på en arbetsplats är varandras arbetsmiljö också. Det handlar mycket om hur vi bemöter varandra och hur vi pratar, om och med varandra på arbetsplatsen. Så allt är inte arbetsgivarens ansvar, säger Magnus Claesson.

Se ett längre reportage om Magnus väg tillbaka i programmet Mitt Sverige i SVT 2 kl 20.00 tisdagen den 9 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

utmattningssyndrom

Mer i ämnet