Fransmän bygger träkojor i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

ÅNGE På en liten ö i sjön Havern väster om Ånge pågår just nu ett annorlunda byggnadsarbete. Ett gäng franska arkitektstudenter bygger den första prototypen till ett ekoturismboende i form av trädkojor och planen är att det hela ska bli en omfattande framtida ekoturismsatsning i Ånge kommun.

Öarna kallas projektet som har den entusiastiske fransmannen Gerard Rougeron som pappa.

Att det är en båt med elmotor som tar oss över sjön Havern och ut till Harahålsholmarna där de första trädkojorna byggs ligger helt i linje med allt annat i projektet.

På ön är 11 studenter från arkitekskolan i franska Nantes fullt sysselsatta med att montera upp grundstommen till det första trädhuset som skapats på skolan nu tar form i verkligheten.

En animation ger en bild av hur det kommer att se ut. Ett komfortabelt boende där energiförsörjningen sker med solceller.

Visst har Gerard mött skepsis och tveksamhet inför projektet men säger sig idag ha stöd från en rad tunga intressenter som EU, skogsbolaget SCA och Ånge kommun. I slutet av juli ska den första prototypen stå klar, målet är att bygga 15 trädkojor på öar i Havern och Holmsjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.