”Ingen ska behöva utstå sånt här på sin arbetsplats”, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) angående mobbningen i skolan.

Fridolin: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Gustav Fridolin reagerar starkt på det faktum att omkring 60 000 svenska skolelever mobbas dagligen.

Det är Björn Johansson, mobbningsforskare knuten till Örebro universitet, som plockat fram siffrorna för SVTs räkning.

Hans statistik säger också att i genomsnitt 45 svenska barn tar sitt liv varje år på grund av mobbning.

– Det är fruktansvärt. Vi har elever i dag som är med om saker på sin arbetsplats som ingen ska behöva vara med om på sin arbetsplats, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till SVT Västernorrland.

Uppkopplingen fortsätter

– Den förändring som vi haft med att man ständigt är uppkopplad innebär ju att mobbningen ofta inte tar slut för att du går hem från skolan, utan den fortsätter i telefonen och på datorn natten igenom, frotsätter Gustav Fridolin.

SVT: Hur kan du som minister ändra på den här tendensen?

Rätt verktyg

– Vi vet att det finns två saker som funkar på de skolor som lyckats bygga en trygg arbetsmiljö. Det ena är att man har tillräckligt med personal, att man har lärare och andra som ser eleverna och är med eleverna när det händer.  Och att de sedan har rätt verktyg att göra rätt saker när de ser det, säger Gustav Fridolin bland annat.

Se hela intervjuklippet här intill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.