Hägglunds förlorade igen

ÖRNSKÖLDSVIK På fredagen meddelade Försvarets materielverk att BAE System Hägglunds återigen förlorat kampen mot finska Patria i upphandlingen av splitterskyddade fordon till svenska försvaret.

Försvarets upphandling av 113 pansarfordon är värd drygt 2,4 miljarder kronor. Förra sommaren meddelade FMV att man valt det finska fordonet Patria och inte Hägglunds fordon SEP. Detta trots att staten lagt ner nära en miljard kronor på att utveckla SEP.
– Just nu är vi naturligtvis besvikna. Vi väntar nu på att få se beslutsunderlaget som vi ska analysera säger Tommy Gustafsson Rask, marknads och försäljningsdirektör vid BAE Systems Hägglunds till SVT Mittnytt.

Hägglunds överklagade
Hägglunds överklagade beslutet till länsrätten i Stockholm eftersom man ansåg att försvaret inte följt lagen om offentlig upphandling. Rätten gav Hägglunds rätt, anbudstiden hade varit för kort, FMV hade gjort otillåtna ändringar i underlaget som på vissa punkter var oklart. FMV hade även lämnat oklara upplysningar till anbudsgivarna. Försvaret tvingades göra om hela upphandlingsprocessen. Den 10 mars gick anbudstiden ut och Hägglunds var tillbaka med ett nytt koncept, Alligator. Det var en nedbantad version av urspungsfordonet SEP.

Patria vann igen
Men vid en pressträff i Stockholm på fredagseftermiddagen meddelades att Örnsköldsviksföretaget återigen förlorat miljardordern. Av de fem tillverkare som lämnat anbud valde FMV återigen Patria.

-Jag är glad att FMV tycker att vi bäst möter deras krav. Svenska soldater erbjuds ett säkert och beprövat fordon som kan vara livsavgörande i den extrema arbetsmiljö där de opererar idag. Patria erbjuder dessutom Sverige en samnordisk produkt. Genom hundraprocentiga motköp, långsiktiga samarbeten med svensk industri och avtal med underleverantörer är affären dessutom positiv ur ett svenskt arbetsmarknadsperspektiv, säger Seppo Seppälä, VD för Patria Land & Armament Oy i ett pressmeddelande.

-Det allra viktigaste är säkerheten för svenska soldater och att det fordon man köper är mest lämpat för uppgiften, bland annat i Afghanistan. Industripolitiken måste då komma i andra hand, säger Carl B Hamilton (FP), ordförande i riksdagens näringsutskott till TT.
-Sedan är det ju en bonus att motorn kommer från Scania och plåten från SSAB.

Option på fler fordon
Ordern till Patria omfattar 113 fordon samt systemmateriel. Fordonen skall börja levereras under 2012 och vara i operativ drift 2014. Dessutom finns en option om att köpa ytterligare 113 fordon.

-Vårt uppdrag är att hitta den mest kostnadseffektiva lösningen för Försvarsmaktens och det nya insatsförsvarets behov, säger FMV:s generaldirektör Gunnar Holmgren i ett pressmeddelande. Marknaden för hjulgående stridsfordon är betydande med stor konkurrens.

Svenska underleverantörer
Avtalet med Patria innebär krav på industrisamverkan, motköp, till 100 procent av ordersumman. Redan från start finns svenska företag med som underleverantörer, bland annat Scania (motor), SSAB (pansarstål) och Åkers Krutbruk (skydd). Även fjädring och elektronik kommer från svenska företag.

Publicerad: