Sofia Olsson måste bygga ut alla sina djurhagar.

Hårda regler för små verksamheter

Uppdaterad
Publicerad

Enligt djurskyddslagen måste alla verksamheter som visar upp djur mer är sju dagar på ett år ha ett godkännande om så kallad offentlig förevisning. För många kan det komma som en överraskning och skapa dyra åtgärder.

Snart kommer sommaren och med den olika verksamheter runt om i länet. Gårdsbutiker, campingplatser och bondgårdar tar emot besökare och inte sällan finns det olika inslag av gårdsdjur med i verksamheten.Men vad många inte vet är att det behövs ett tillstånd om offentlig förevisning av djur från länsstyrelsen. Och det spelar ingen roll om det visas upp en liten kanin eller om det är en stor djurpark. Alla djur som visas upp mer än 7 gånger per år räknas som en djurpark.

– Jag tror att många går om kring med en klump i magen över det här. Att man har några smådjur men att man samtidigt inkluderas i samma regler som gäller för djurparker, säger Sofia Olsson

Känner panik över reglerna

När Sofia Olsson för fem år sedan slog upp portarna till sin sagostig med café och djurhagar trodde hon att allt var i sin ordning. Men så damp ett brev ned från länsstyrelsen.

– Jag fick ju panik när jag läste igenom brevet. Det är ju min skyldighet att känna till den här lagen men jag kände panik. jag har ju en bondgård som har drivits i sex generationer. De här djuren har varit med sedan mina flickor var små. Nu ska vi plötsligt ha samma regler som gäller för djurparker, säger Sofia Olsson.

Kan slå hårt mot landsbygden

Enligt länsstyrelsen handlar det framför allt om djurens välbefinnande och för att förhindra smittorisker. Därför måste Sofia nu göra alla sina hagar större för att hennes verksamhet ska kunna fortsätta. Men Sofia tror att reglerna kan slå hårt mot många verksamheter.

– Det borde finnas en paragraf till som gör att det går att tumma lite på reglerna. Samtidigt förstår jag det här med smittorisker och annat måste finnas med men att man kunde ha ett lättare system, säger Sofia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.