Mailstorm efter Timråbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Stor manifestation på torget i Timrå ikväll och påtryckningar på politiker i mail och sociala medier. Nu mobiliserar supporterklubben för att rädda sin hockeyklubb.

Akut behöver Timrå IK tre miljoner för att klara sina räkningar i slutet av den här veckan, men för en långsiktig lösning kräver betydligt mer, och supporterklubben ligger på. Idag på morgonen möttes politikerna i kommunen av en mailstorm och ikväll arrangeras en manifestation på torget.

Sociala medier

Supportrarnas fokus just nu är påtryckningar på Timrå kommun. Politikerna ska förmås backa från det avgörande beskedet förra veckan att inte köpa Eon Arena. Trycket på politikerna ökade i helgen sedan alla mailadresser lagts ut på nätet med uppmaningen; ”..att sakligt och i god ton framföra sin åsikt om Timrå IK:s betydelse för kommunen, konsekvenserna för hela samhället vid en konkurs och vikten av att kommunen medverkar till en lösning.”

Timrå IK och ekonomin

Hundratal mail

På måndagsförmiddagen hade det kommit in mer än ett hundratal mail till kommunstyrelsekontoret:

– Vi jobbar febril med att ta hand om allt som kommer in. Det började i fredags och har kommit in i kommunens mailkorg hela helgen. Allt ska hanteras och registreras så vi har fullt upp, säger registratorn Maud Löfström Sandberg till Mittnytt.

Insamling av pengar

Parallellt med kampanjen pågår också en insamling av pengar i supporterklubbens regi som på måndagsförmiddagen samlat 170 000 kronor. Det har också tagits kontakter med gamla Timråstjärnor som Henrik ”Zäta” Zetterberg som sagt sig stötta klubben moraliskt.

I klubben informerades personalen på måndagsmorgonen om det allvarliga i situationen. Det krävs tre miljoner innan slutat av veckan till att lösa skatteskulder och klara löneutbetalningar för januari. Samtidigt arbetar klubbdirektören Lars Nolander och hans stab på alternativa lösningar.

– Vi har givetvis andra vägar att gå men det är lösningar som vi bedömer som svagare än om kommunen övertog arenan, säger Lars Nolander.

Kommunen:”Orättvist”

Från kommunens sida säger kommunalrådet Ewa Lindstrand att hon upplever debatten som orättvis eftersom kommunen under lång tid stöttat kommunen ekonomiskt.

Kommunens besked att säga nej till ett övertagande togs efter överläggningar mellan partierna i mitten av förra veckan. Förutom socialdemokraterna deltog även moderaterna, folkpartiet, centern, kristdemokraterna och vänstern i ställningstagandet att säga nej till ett kommunalt övertagande av hallen.

Turerna kring Eon Arena

Under förra veckan satt kommunen, Timrå IK och banken i förhandlingar.

Det bokförda värdet på Eon Arena är 45 miljoner kronor och Handelsbanken uppges ha öppnat för en nedskrivning av sina lånekrav på Timrå IK med 16 miljoner under förutsättning att kommunen köpte in arenan för 29 miljoner.

Timrå kommun har enligt uppgift erbjudit 16 miljoner, ett bud som kommunen senare backade från sedan partierna tillfrågats.

Timrå IK uppger att deras smärtgräns går vid 25 miljoner vilket krävs för att klubben ska kunna gå in i nästa säsong med ett positivt eget kapital, vilket är ett krav från ligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Timrå IK och ekonomin

Mer i ämnet