”Helt värdelöst förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Kramfors arbetarekommun ställer sig på barrikaderna i protest mot S-ledningens sjukhusförslag

”Ådalen reser sig igen” är rubriken för den demonstration som just nu planeras i Kramfors.

En rubrik med tydlig historisk koppling som gissningsvis sänder kalla kårar längs ryggen på många socialdemokrater i länet.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Striden om sjukhusen i länet blir mer och mer av ett Rosornas krig inom länets socialdemokrati.

När partiets förtroenderåd samlas på lördag kommer de att mötas av demonstrationer mot det förslag som innebär att Sollefteå sjukhus läggs ner.Det som lär svida extra är att det är Kramfors arbetare-kommun som arrangerar själva demstrationen – själva hjärtat i arbetarrörelsens röda Ådalen.

”Tänker inte backa på våra vallöften”

Thomas Näslund, ordförande i Kramfors arbetarekommun, skräder inte orden om den omtalade Insatsplanen. 

– Det är ett helt värdelöst förslag, slår han fast.

– Vi gick ju till val förra året på att vi skulle utveckla och bevara Solleftå sjukhus, slår han fast, vi kan ju inte backa på det nu.

I senaste valet fick socialdemokraterna 51,6 % av kramforsrösterna i landstingsvalet – i 4 av 14 valdistrikt i kretsen fick (S) över 60! procent.

Röda Ådalen tycks med andra ord vara rödare än någonsin.

”En liten klick styr”

– Vi vill bli lyssnade på, vi måste få ett annat beslut, säger ordföranden Thomas Näsholm.

SVT: Är socialdemokratin i länet splittrad i den här frågan?

– Det är en liten klick som styr. Förtroenderådets möte i helgen kommer bli oerhört viktigt.  Men jag är optimist och tror att vi kan få ett annat beslut, säger han, väl medveten om att majoriteten redan backat på förslaget att lägga ner BB i Örnsköldsvik.

Nu hoppas han på stöd inte bara från socialdemokrater som ogillar förslaget, han pekar på det motstånd som finns även inom miljöpartiet, vänstern, centerpartiet och moderaterna.

SVT: Kan det gå så långt som att det blir misstroendeomröstning mot S-ledningen?

– Ja, den frågan lär komma upp under mötet, säger Thomas Näsholm.

Ombuden vill slippa se demonstrationen

I det första demonstrationstillståndet var meningen att demonstrationståget skulle marschera fram till hotellet där S-rådet sammanträder, men de planerna fick ändras.

– Bedömningen var att de skulle bli för många, så nu får det bli stora torget istället, säger han.

SVT:  Tror du att ombuden ville slippa att se demonstrationen?

– Jo, det kan jag nog tänka mig, säger Thomas Näsholm, jag sitter ju själv med i Förtroenderådets möte, så jag kommer inte att något emot det, tvärtom, men det finns nog ombud som kommer störas av demonstrationen

Nu återstår att se hur många som dyker upp i demonstrationsleden på lördag.

”Många tusen” tror – och hoppas-  ordföranden i Kramfors arbetarekommun. 

Konsekvenserna i den s k insatsplanen har fått känslorna att svälla högt i hela Ådalen, och lördagens manifestation görs i samarbete med med flera partier i Sollefteå. 

Kommer S-ledningen att backa – eller blommar Rosornas krig ut för fullt?

På flera orter i grannkommunen kommer inhyrda bussar att plocka upp demonstranter – från Junsele, Näsåker, Ramsele, Långsele och huvudorten Sollefteå går färden sedan till Kramfors och lördagens demonstration.

– Vi som bor i Ådalen vill att man lyssnar på oss, säger Thomas Näsholm.

På söndag kväll vet vi svaret – har S-ledningen lyssnat och tagit till sig av kritiken,  eller kommer förtroenderådets långa helg bara resultera i att sprickan inom partiet bara vuxit sig större? 

Förtroenderådet – tung instans inom (S)

Förtroenderådet är det viktigaste mötet under hösten inom socialdemokratin -  då samlas 75 ombud från samtliga arbetarekommuner i länet för att diskutera akutellla frågor.  Hur många varje kommun skickar avgörs av antalet medlemmar.

Till skillnad från distriktsstämman på våren är det partiets distriktsstyrelse  som bestämmer agendan för förtroenderådets möte.

Helgens möte kommer att pågå under två dagar, lördag och söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet