Ingen nykokt potatis – men konsulter för 159 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som pengarna inte räcker till i socialtjänsten i Sundsvall har kommunens konsultkostnader ökat kraftigt de senaste åren.

Enligt SVT:s granskning har konsultkostnaderna i kommunen ökat med 100 miljoner kronor. Det motsvarar 170 procents ökning på bara några år.

År 2010 köpte Sundsvalls kommun konsulttjänster för drygt 59 miljoner kronor. Fem år senare är kostnaden uppe i drygt 159 miljoner kronor. Det som ökat är bland annat utgifter för byggnadskonsulter, men även det som kommunen kallar ”övriga konsulter”.

Socialtjänsten i kris

Förutsätter att de behövs

–  Förhoppningsvis växer sundsvall, vi får fler skolor, vi renoverar våra förskolor så förhoppningsvis kommer det medborgarna till godo. Jag förutsätter att det är behövda konsulter för våra skattemedel, svarar socialnämndens ordförande Malin Larsson (S).

Strateger och affärsarkitekter

Nu innan nyår går annonsering ut efter nya konsulter. Det handlar om ”verksamhetsutvecklingskonsulter” för hela kommunkoncernen. Det tidigare ramavtalet går ut och det är dags att upphandla nytt för cirka 25 miljoner. Det rör sig till exempel om konsulttjänster inom områden som strategiutveckling, omvärldsanalyser, ledarskapsutvecklare, workshopledare, affärsarkitekt.

Behöver specialistkompetens

– Ibland behöver vi kompetens som vi inte har och ibland blir någon hos oss sjuk och vi behöver ta in hjälp utifrån. När samhället blir mer och mer komplext så behövs ibland mycket specialistkompetens, säger Göran Bodén upphandlingschef.

Tanken är att verksamheten och ledningen ska ha ”tillgång till kvalificerat konsultstöd när behov uppstår”. Ramavtalet gäller för fyra år.

Undersköterskor slår larm

Samtidigt kommer signaler om att andra verksamheter i kommunen går på knäna. Flera undersköterskor vi pratat med säger att det är vardagsmat att man inte uppfyller de beviljade bistånden till de äldre. Det kan handla om medicin, rehab och gåträning till exempel. Något socialnämndens ordförande inte säger sig känna till.

– Det har jag inte hört någonting om.

SVT: Men om det skulle vara så?

– Då tror jag att man måste se över arbetssätt, för vi har boenden i våran kommun som klarar det idag. Då kanske man måste lära av andra möjligtvis. Vi har en hög bemanning i snitt i Sundsvall i dag jämfört med andra kommuner utan att vi har en bättre kvalitet, säger Malin Larsson (S).

Förstärkning på ledningsnivå

När det gäller den kommande konsultupphandlingen är målet att tillgodose behovet av stöd så att kommunkoncernen ska kunna ”leverera välfärd”. Enligt underlaget till politikerna handlar det om stöd för att ta fram beslutsunderlag, kommunicera och förankra beslut, genomföra beslut och följa upp dem. Det handlar om att förstärka och stödja resurserna på lednings-och verksamhetsnivå.

”Krävs tuffa beslut”

När det gäller att få socialnämndens budget i balans konstaterar den politiska ledningen att det prognostiserade underskottet på 175 miljoner ska vändas.

– Alla är medveten om våra underskott och att det krävs en del tuffa beslut och det är det som blir konkret nu, att det ska genomföras. Men jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att lyckas med det här och att vi samtidigt kommer att ha en bra vård och omsorg för våra brukare och det är våra brukare som ska vara i fokus, säger Malin Larsson (S).

Följande konsultområden ska upphandlas.

Strategiutveckling

Omvärldsanalyser

Ledarskapsutvecklare

Workshopledare

Projekt- och förstudieledare

Organisations- verksamhetskonsult

Ledningsstöd IT

Affärsarkitekt

Controller

Inköpsexpert

Kvalitets- och miljöstyrning

Samhällsekonomiska analyser

Omvärldsbevakning

Juriststöd

HR-generalist

Nyttovärdering

Ledarskapscoach

Analysstöd

Systemförvaltare

IT-utredare

Verksamhetsarkitekt

Lösningsarkitekt

Testledare

Upphandlingskonsult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet