Det var inte fel av Sundsvalls tingsrätt att skriva ut kvinnans skyddade personuppgifter. Foto: SVT.

Inget skadestånd för röjd identitet

Publicerad

Kvinnan begärde 100 000 kronor i skadestånd för att hennes skyddade personuppgifter röjts i en dom i Sundsvalls tingsrätt. Nu avslår justitiekanslern hennes anspråk.

Det var i en dom i Sundsvalls tingsrätt 2011, som kvinnans skyddade namn och personnummer skrevs ut. Efter det har hon blivit utsatt för förföljelse och hat och hot på internet. Kvinnan har också tvingats flytta vid flera tillfällen. Skadeståndskravet var för utgifter hon haft i samband med flyttar, men också för den kränkning hon utsatts för.

Alltid namn i domslut

Justitiekanslern konstaterar att det framgår av utredningen att kvinnan har skyddade personuppgifter i folkbokföringen. Då finns det möjlighet att inte uppge personens adressuppgifter i domslutet. Men enligt bestämmelserna i rättegångsbalken kan inte den tilltalades namn och personuppgifter hemlighållas i domslutet.

Justitiekanslern slår fast att Sundsvalls tingsrätt inte har begått något skadeståndsgrundande fel och avslår därmed kvinnans anspråk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.