Elever stängs ute från gymnasiet

Publicerad

För Ejaz som kom ensam till Sverige är det viktigt med svenskaundervisningen. Men brist på lokaler gör att över 40 asylsökande ungdomar nu står i kö i Kramfors.

På Ådalsskolan i Kramfors går idag runt 100 asylsökande ungdomar introduktionsprogrammet på gymnasiet. En av dem är Ejaz Mehrami. Han kom hit i augusti utan familj och för honom har skolan varit viktig.

– Det är extra viktigt för barn som jag, som kommit hit utan föräldrar. Vi måste lära oss att kunna kommunicera med människor. Det är väldigt problematisk för oss om vi inte kan göra oss förstådda.

Tvingas bryta mot lagen

Enligt lag ska alla asylsökande barn få plast i skolan inom en månad men idag står över 40 ungdomar i kö. Skolan saknar helt enkelt lokaler. Först i mars hoppas man få loss 100 plaster när SFI ska flytta sin verksamhet till annan byggnad.

Många frustrerade

Under tiden får de köande ungdomarna undervisning på sina boenden så långt det är möjligt men många är frustrerade

– De vill givetvis att kön ska snabbas på och jag förstår dem fullständigt. Men när vi inte har några tillgängliga lokaler över huvudtaget kan vi tyvärr inte göra annat än att stoppa intaget säger Mikael Wiklund, rektor på Ådalsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.