Förtvivlat besked för ”Izas” familj

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett möte med Migrationsverket idag fick pizzabagaren Yahya ”Iza” Damlkhi i Söråker beskedet att han och hans familj tvingas lämna Sverige.

Familjen hade kallats till ett möte med Migrationsverket i Boden där de fick beskedet att hans gravida fru och barn ska avvisas. SVT Västernorrland får kontakt med en en förtvivlad familj i bilen på väg hem till Söråker.

– Vi hade inte ens rätt att ha vår advokat med oss när vi fick beskedet, berättar han.

Fallet Iza

Migrationsverkets besked gäller hela familjen.

Vi har tidigare berättat om den byråkratiska miss som ledde till att familjen nu ska lämna landet.

Iza har varit i landet sedan 2004 och ansökte då om asyl men nekades. 2012 fick han arbete i hustruns pizzeria och har haft arbetstillstånd sedan dess. När det skulle förnyas efter två år visade det sig att hans arbete inte hade utannonserats, något som lagen kräver, och som en konsekvens skulle han nu utvisas.

Hans utvisning sköts dock upp i väntan på att hans hustru och dotters fall skulle avgöras, men deras prövning som var planerad till i höst bokades på kort varsel om från Migrationsverket till idag, onsdag den 13 maj. De bilade upp till Boden och Migrationsverkets handläggare där familjen möttes av chockbeskedet.

– Min fru intervjuades i två och en halv timme. Vi kan inte återvända till Jordanien, vi har inget liv där.

Familjens ombud, Terfa Nisebini, har varit i kontakt med Migrationsverkets handläggare som förklarat att familjen Damlkhi i Söråker asylskäl anses som ”uppenbart ogrundade”.

– Jag kan absolut inte hålla med om detta. De finns starka humanitära skäl för att låta familjen stanna men jag har ännu inte tagit ställning till vad som kan göras i nuläget, säger hon till SVT Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Iza

Mer i ämnet