SD kan avgöra sjukhusfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om sjukvården och sjukhusens framtid i länet håller på att utvecklas till en politisk mardröm för de styrande Socialdemokraterna i Västernorrland.

Med ett uppror från röda Ådalen på halsen kommer helgens viktiga möte med Socialdemokraternas förtroenderåd i Kramfors bli en hetsig affär – med oviss utgång.

Spänningarna blir inte mindre av att Socialdemokrater på lördag kommer att demonstrera – mot Socialdemokrater. Än mer skaver det nog att demonstrationen arrangeras av arbetarekommunen i Kramfors – hjärtat i den Socialdemokratiska arbetarrörelsen.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Det pekar ju på att det finns otroligt starka interna stridigheter i partiet, säger Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitet.

Upproret i Ådalen visar att lojaliteten med den egna bygden kan vara starkare än partitillhörigheten, vilket är något som kan rita om kartan rejält inför landstingsfullmäktiges omröstning.

Det kan också bli så att Sverigedemokraterna får en avgörande röst, främst på grund av de interna stridigheterna inom Socialdemokraterna.

– Ja, som det utvecklats så är det mycket möjligt att SD kan bli vågmästare, säger statsvetaren Niklas Bolin vid Mittuniversitetet.

SVT: men skulle det vara politiskt möjligt för styrande socialdemokraterna att driva igenom förslaget med hjälp av SD-röster?

– Det blir svårt, att dels stå med ett splittrat parti samtidigt som frågan röstas igenom med hjälp av Sverigedemokraterna, det är blir kontroversiellt, säger Niklas Bolin.

Omröstningen i fullmäktige – så här kan det bli:

Landstingsfullmäktiges 77 ledamöter:

Socialdemokraterna 38 mandat

Vänsterpartiet 6 mandat

Miljöpartiet 3 mandat

Moderaterna 11 mandat

Centerparitet 6 mandat

Folkpartiet 4 mandat

Kristdemokraterna 3 mandat

Sverigedemokraterna 6 mandat

Om en intern splittring sker:

Inom det största partiet, Socialdemokraterna, har Medelpad (Sundsvall/Timrå) flest platser, 20 stycken.

Nolaskogs och Ådalen har 9 vardera.

Men om Ådalssossarna går emot förslaget och gör gemensam sak med oppositionen, samtidigt som lojaliteten med hembygden är starkare än partipiskan även inom MP och V  så skulle det kunna innebära att motståndet mot förslaget skulle samla 37 mandat.

Om man utgår från att landstingsrådet Elisabet Strömkvist, som tillhör Ådalens valkrets, inte går emot sitt eget förslag.

Alltså: 8 + 24 + 5 = 37 mandat.

Kvar finns 21 + 8 (Socialdemokrater i Sundsvall/Timrå samt Nolaskogs) samt V+MP-ledmöter från Sundsvall/Timrå.

Totalt 34 mandat.

Återstår gör de fem mandaten som kan avgöra hela frågan – SD.

Partiet har 6 mandat, men i exemplet har vi räknat bort ledamot i Sollefteå.

34 + 5 = 39 mandat för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet