Pia Nykvist, arkeolog på länsstyrelsen i Västernorrland. Foto: TT/SVT

Klimatförändringarna förstör vår historia

Uppdaterad
Publicerad

50-75 procent av alla fornlämningar i Västernorrland har förstörts eller skadats av de senaste årens stormar. Det visar länsstyrelsens kartläggning.

Stormarna Dagmar och Ivar har inte bara drabbat skogsägarna i mellannorrland, de har även raderat en del av vår historia. Enligt en kartläggning som Länsmuseet gjort på uppdrag av länsstyrelsen har 50-75 procent av alla fornlämningar påverkats.

– Den troliga orsaken är klimatförändringarna. Det regnar mer, är mindre tjäle i backen och blåser betydligt mer säger Pia Nykvist, arkeolog på länsstyrelsen i Västernorrland.

Länsmuseet Murberget har på uppdrag av länsstyrelsen kartlagt 228 olika fornlämningar efter de båda stormarna Dagmar (julen 2011) och Ivar (lucia 2013) som drabbade mellannorrland. Av dessa var 118 skadade eller förstörda, medan ytterligare 32 behöver fler undersökningar för att avgöra hur de påverkats.

En del av skadorna beror direkt på stormarnas påverkan, en annan på skador som markägarna orsakat när de röjt upp bland det stormfällda virket. En tredje del beror på normala planerade avverkningar.

– Det är en kulturkatastrof, om vi inte klarar av att skydda våra fornlämningar för framtiden kommer en stor del av vår historia att gå förlorad säger Pia Nykvist på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.