Kabir väntar i Viskan och oroar sig för sin familj.

Tvingades på flykt efter arbete åt Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Han pekades ut som spion i sitt hemland efter att ha tolkat åt svenska soldater. Nu väntar Kabir på sin familj som hotas och tvingas leva gömd i Afghanistan. Men först om sju månader får han tid hos Migrationsverket.

Många flyktingar som har familjemedlemmar kvar i hemlandet drabbas nu hårt av Migrationsverkets långa kö till asylutredning. Vi har träffat afghanska tolken Kabir, som bor i Viskan.

Hans familj är gömd och hotas till livet för att han jobbat som tolk åt svenska staten. Först om sju månader får han visa upp sina papper för Migrationsverket.

#flykt

Anställd av försvaret

Kabir, som vi bara nämner vid förnamn av säkerhetsskäl, var anställd av svenska Försvarsdepartementet som tolk. Han åkte runt och tolkade åt svenska trupper vid Camp Northern Lights på plats i norra Afghanistan. Men när två av hans tolkkollegor kom hem i liksäckar slutade han och började tolka i ett uppbyggnadsprojekt istället som byggde upp vägar och broar.

Men när de svenska trupperna åkte hem blev han hårt utsatt av talibansympatiserande grannar som kallade honom för spion åt väst. Familjen tvingades fly flera gånger och droppen var när de försökte kidnappa hans femåriga dotter från skolan.

– När jag satt på kontoret ringde rektorn från skolan och sa att det var några som försökte hämta min dotter från skolan. Jag sa att de skulle säga till männen att en elev med det namnet inte gick i skolan den dagen. Efter det flydde vi till en annan provins, säger Kabir.

Familjen gömmer sig

Hans fru avbröt sina universitetsstudier efter att ha studerat i 3,5 år, med bara ett halvår kvar till examen. Hon gömde sig med barnen, samtidigt använde de sina besparingar till att skicka Kabir till Sverige för att söka asyl.

Tidigare har afghanska tolkar som jobbat åt svenska staten fått asyl i Sverige. Men eftersom kön nu är extremt lång på grund av syrienkrisen får han, och många fler med honom, vänta i minst sju månader på en asylutredning.

– Det finns möjligheten att söka om förtur i kön till asylutredning. Men det finns inga garantier att man får en förtur i kön för att man jobbat åt svenska myndigheter. Där är det de personliga omständigheterna som avgör, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Eftersom det kommer många flyktingar från krigszoner just nu så menar han att många sitter i samma sits, därför kan det vara svårt att få igenom en förtur. Men om en förtur skulle bli beviljad trots allt så skulle en asylutredning kunna börja inom några veckor.

”Försvaret lägger sig inte i”

Inte heller Försvarsmakten kan hjälpa Kabir att få ett snabbare avgörande. Philip Simon, presschef på Försvarsmakten säger att de tidigare varit med och gjort utredningar om risker för afghanska tolkar som jobbat för Sverige.

Då fick 49 afghanska tolkar och tidigare vakter uppehållstillstånd i Sverige, på grund av att det ansågs att de var utsatta för hög risk eftersom de arbetat för bland annat Sverige på plats.

Men nu menar han att de inte längre har folk på plats som kan göra sådana riskbedömningar. Därför kan de inte påverka utgången för Kabir.

– Det där är en fråga för Migrationsverket, vi kan inte lägga oss i andra myndigheters myndighetsutövning, säger han.

Oro för familjen

Planen var att Kabir skulle kunna jobba som tolk här och få i hop pengar för att ta hit sin familj. Men om han nu måste vänta i sju månader är han inte säker på att hans familj finns kvar, dels så har familjen inga pengar kvar att försörja sig på eftersom de måste vara gömda och frun inte kan jobba och Kabir kan inte jobba här innan han har uppehållstillstånd.

Dels så eftersöks både Kabir och hans familj av anhängare till lokala krigsherrar.

– De söker på flera platser i Afghanistan för att försöka hitta var min familj är. De har varit och knackat på i mitt förra hus och hotat den nye hyresgästen. Jag är rädd att de hittar min familj och dödar dem. Jag bönfaller svenska myndigheter att hjälpa mig för jag är i en kritisk situation, säger Kabir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet