Konst som integration för flyktingbarn

Publicerad

Med färg och pensel lär sig flyktingelever språk, kultur och historia på Kulturmagasinet.

– Vi målar en simhall med bassäng och omklädningsrum säger Sara Falah som kom till Sverige från Irak för sex månader sedan.

Flyktingbarnen går på Nivrenaskolan söder om Sundsvall. Varje vecka åker de i två grupper in till Kulturmagasinet för att måla, skulptera, titta på utställningar och låna böcker. Det är en del av deras utbildning.

– Det var Kulturmagasinet som frågade om vi inte ville prova den här utbildningsformen säger läraren Åsa Ekenryd.

Hittills har det fungerat bra, de kommer att fortsätta hela läsåret, och eleverna verkar trivas med besöken.

– Jag målar en fotbollsplan, jag brukar spela själv ibland säger Abubacarr Fatty som kom hit från Gambia för nio månader sedan.

Eleverna får lära sig svenska, samarbeta, kultur och en hel del om sin nya hemstad vid besöken på Kulturmagasinet. Målet är att de själva ska göra en utställning om sina liv och erfarenheter i maj när projektet slutar.

– På så vis hoppas vi även att Sundsvallsborna ska lära sig lite om de här barnen säger Åsa Ekenryd.

Hanaan Hussein Mohamad har varit längst i Sverige av dagens besökande grupp. Hon kom hit från Somalia för 1,5 år sedan.

– Jag saknar värmen i Somalia också saknar jag min pappa och mina kompisar säger Hanaan och fortsätter måla grönt gräs på fotbollsplanen på pappret framför henne på golvet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.