Koppling till Hells Angels

Uppdaterad
Publicerad

För första gången misstänks ett kriminellt mc-gäng vara på väg till Sundsvall. Kopplingarna till den ökända organisationen Hells Angels är tydliga.

Det är efter ett tillslag mot en MC-klubb i mars som polisen i Sundsvall nu talar öppet om en koppling till den kriminella 1%-miljön. Vilken organisation det handlar om har polisen talat tyst om men vid klubblokalen är tecknen tydliga.

På porten och på en parkerad bil finns märken med budskapet ”Hells Angels Eastside” som har sin bas i Stockholm.

Vapenbeslag hos MC-klubb

Hels Angels Stockholm

Polisen formulerar sina iaktagelser mer diplomatiskt, att man har underrättelser om nära kontakter mellan klubben i Sundsvall och den kriminella så kallade 1%-kulturen.

– Man väljer att vara den procent i samhället som ställer sig utanför våra gemensamma värderingar om vad som är rätt eller fel. Dom känns igen på sina attribut med västar och märken och det sker helt öppet, säger Josef Wiklund, gruppchef vid Sundsvallspolisen.

Nationell uppmärksamhet

Att MC-kriminalitet etablerar sig på nya orter förvånar inte den nationella polisen. Lars Öjelind är chef för polisens nationella underrättelseverksamhet och en av landets främsta kännare av MC-kriminaltet.

– Det sker en spridning över landet. Medlemmarna blir kanske inte fler men de kriminella MC-gängen sprider sig över landet.  Ofta via kontakter och att man skaffar sig en klubblokal som gärna finns på en diskret adress, säger han.

– Det brukar ganska fort bli stökigt i området med mycket festande och människor som rör sig i området. Vi ser gärna att kommuner och andra samhällsaktörer går in och hindrar eller åtminstone försvårar sådana etableringar, säger Öjelind.

”Snabbt besvärlig situation”

I Sundsvall har två personer med anknytning till klubben åtalats sedan de stoppades i en bil där polisen fann ammunition, sprängmedel och narkotika. Vid husrannsakan i klubblokalen hittades sedan ytterligare ammunition och en revolver.

Polisen säger sig nu samla sig med andra samhällsaktörer för att motverka en etablering.

-  De exempel vi känner från andra delar av landet visar att det snabbt blir besvärligt inte bara för rättsväsendet utan för restaurang- och byggbransch som är kända för att dra till sig kriminalitet. Och det vill vi inte ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapenbeslag hos MC-klubb

Mer i ämnet