Foto: SVT

Kusten blir koptisk kyrka

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen invigde den koptisk-ortodoxa församlingen S:t Mikael, i Sundsvall, sin kyrkobyggnad. Kopternas biskop i norden, Anba Abakir, var på plats dagen till ära.

Under många år har den Koptisk-ortodoxa församlingen i Sundsvall flyttat runt i olika lokaler, men nu har de en egen, Kustens Folkets hus i Stockvik söder om Sundsvall. Olika kristna församlingar från hela Sundsvall fanns på plats och lyckönskade.

– Det känns väldigt bra, säger en strålanden, Abrehet Berak.

Väninnan Ksanet Mokenen framhåller hur viktigt det är med en mötesplats, det ger trygghet menar hon. Här finns människor med rötter i Eritrea, Etiopien, Sverige, Syrien, Egypten och några till.  De fyllde den tidigare Folkets hus salongen till sista plats.

Fader Afewerki är församlingspräst i Sundsvall.

– Jag har inte ord, jag känner mig så lycklig, säger han.

Han påpekar hur mycket det betyder för församlingen som nu har en fast punkt där de kan samlas till gudstjänst, men också många andra verksamheter.

Koptisk ortodoxa kyrakn

Den koptisk ortodoxa kyrkans liturgi är en av de äldsta inom kristendomen, och dess tradition är fundamental då den anses ha kommit från Gud med de tio budorden. Det liturgiska språket är koptiska, medan arabiskan blivit vardagsspråket, men till deras liturgiska böcker finns översättningar till andra språk, och ibland används arabiska i gudstjänsten.

Koptiska, som var ett folkspråk under den tid då kristendomen nådde Egypten, förekom i flera dialekter. Den koptiska dialekt som används i Koptisk-ortodoxa kyrkan är bohairiska, som även var den dialekt som en av de äldsta koptiska handskrifterna var översatt till.

(källa Wikipedia)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.