Anders L Johansson, landstingsdirektör sedan 2010

Kräver landstingsdirektörens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Avgå! Den uppmaningen riktar Folkpartiet till landstingsdirektören i Västernorrland. Anders L Johansson. Istället lyfter man fram ett nygammalt namn, Margareta Rödén.

Folkpartiet är tydlig i sin kritik mot landstingsdirektören. Partiet anser att Anders L Johansson, som man själv var med och rekryterade 2010 bör lämna sin post.

Kraven på hans avgång har sin bakgrund i landstingets ekonomiska kris och de radikala sparförslag som nu presenterats från landstingsledningens sida. Folkpartiet är starkt kritiska till hur Anders L Johansson har skött sitt jobb.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Ja, tyvärr har han inte levt upp till förväntningarna. Vi är bekymrade och frustrerade över situationen i landstinget som Anders L Johansson bär en stor del av ansvaret för, säger Ingeborg Wiksten som är en av folkpartiets främsta sjukvårdspolitiker i länet.

Avgångar – inget nytt

Avgångskrav är inget nytt i landstinget Västernorrland. Tvärtom. Rekryteringen av Anders L Johansson skedde efter valet 2010 och föregicks av en turbulent tid i landstinget med en rad uppmärksammade avgångar. Först lämnade landstingsrådet Ewa Söderberg (S) sin post, och ett halvår senare, strax efter valet, avgick även landstingsdirektören Lars Bolin. Han hade suttit ett år och i sin tur efterträtt Sara Ekström som också hon valt att avgå.

Alltihop skedde i efterdyningarna till det omdebatterade konsultföretaget Mantec och ett impopulärt sparbeting på landstinget som dominerade valrörelsen 2010. Det var den socialdemokratiska majoriteten som tagit initiativet till samarbetet med Mantec vilket ledde till ett maktskifte i landstinget hösten 2010. Det ledde i sin tur till att den nya borgerliga majoriteten avbröt Mantecs arbete halvvägs och som ny landstingsdirektör anställdes Anders L Johansson.

Ett av hans första uppdrag blev att sparka den omdebatterade sjukhusdirektören i Sundsvall, Sigbjörn Olofsson som fick gå med en väl tilltagen fallskärm på nära 3,4 miljoner kronor.

”Mest bara prat”

Den här gången är det Anders L Johansson som själv står i skottgluggen.

– När han anställdes hade han som AMS-chef genomfört en stor omorganisation av arbetsmarknadsstyrelsen. Vi trodde att han skulle vara rätt man på posten att genomföra en organisationsförändring också i landstinget men tyvärr, det har mest blivit prat.

Partiet anser att han inte lyckats föra den sedan länge planerade omorganisationen av landstinget i hamn och att landstingets ekonomiska situation bara blivit värre. Om landstinget varit ett företag med Anders L Johansson som vd hade det varit konkurs för länge sedan, menar Fsolkpartiet.

Efterlyser konsekvensanalyser

Redan 2003 var frågan om en omorganisation av sjukvården i länskliniker aktuell, uppger Folkpartiet, men förändringarna sköts på framtiden och beslutades först 2011. Ansvaret för att åstadkomma den nya organisationen blev landstingsdirektörens och hans stab, men enligt Folkpartiet och Ingeborg Wiksten har inte mycket hänt. Fortfarande efter fyra år menar hon att det pratats mycket men att verkstaden lyst med sin frånvaro.

– Förändringarna i organisation och ledning skulle bland annat ske i samarbete med Mittuniversitetet och Uppsala universitet men det har som sagt mest blivit prat. Landstinget står inför stora förändringar men som politiker har vi inte fått några konsekvensanalyser. Hur ska vi klara vårdresorna och kompetensförsörjningen. Så sent som i torsdags fick vi beskedet, vi vet inte och så kan det inte få fortsätta, säger Wiksten.

Margareta Rödén

Nyligen kom också beskedet att förvaltningschefen för sjukhusvården, Margareta Rödén lämnar sin post för att återgå till sitt jobb som läkare. Det är hennes fögderi, sjukhusen i länet som har störst ekonomiska problem.

SVT: På vilket sätt skulle Anders L Johanssons avgång förbättra situationen?

– Det kan inte bli mycket allvarligare. Möjligen skulle Margareta Rödén kunna förmås att ompröva sitt beslut och stanna kvar med en förstärkt ledningsfunktion. Hon är oerhört skicklig och skulle kunna bidra på flera sätt om förutsättningarna är de rätta.

SVT har varit i kontakt med Anders L Johansson med anledning av Folkpartiets avgångskrav.

– Det är tråkigt att höra, men i övrigt har jag ingen kommentar.

Landstingets moderata oppositionsråd, Per Wahlberg, står inte bakom folkpartiets krav. I dagsläget är ett byte av landstingsdirektör inte aktuellt, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet