Kritiserad skola lovas inga extra resurser.

Hårdare regler på Arenaskolan

Publicerad

Arenaskolan kritiserades skarpt av Skolinspektionen i en rapport som kom förra veckan. Kritiken är befogad menar skolledningen, men ansvarig politiker lovar inga extra resurser till skolan.

Arenaskolan i Timrå kommun har fått skarp kritik från Skolinspektionen. Trots det kan skolnämndens ordförande inte lova att det satsas några extra resurser på skolan.

– Nu tittar vi över alla skolor för att se vart det behövs mest resurser. Det kanske finns fler skolor som behöver resurser, men jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte förstärker lite här också med personal, säger skolnämndens ordförande Krister Håkansson (V).

Kritiken handlar både om att elever inte uppnår kunskapskraven och att det saknas behöriga lärare. Eleverna själva berättar om inställda lektioner.

– Det känns ju lite halvtrist. Man kommer ju hit för att lära sig någonting och sen får man stå och vänta ute i korridoren på sista lektionen istället för att faktiskt ha en lektion. Vad ska man säga, det går ju ut över oss, konstaterar Johanna Fjellström, som precis har gått ut nian på Arenaskolan.

Biträdande rektor Martin Eriksson tycker att det ser bättre ut efter sommarlovet.

– Ja, till att börja med har vi lyckats höja andelen behöriga till hösten, så det är glädjande. Jag har inga exakta siffror på det, men vi har många fler behöriga till hösten, säger han.

Skolan har en ny ledning. Rektorn har funnits ett år och biträdande rektor ett halvt år. Eleverna själva tycker att det har blivit bättre på skolan den senaste tiden.

– Det känns som att de har blivit mer strikta med reglerna. Nu när vi har ny rektor, så är det fler regler och det känns som att han har bättre hand om skolan än som det har varit innan. Det känns som att lärarna också har börjat tagit tag i saker som händer på rasterna och så nu också, säger Ebba Svelander, som har gått ut årskurs åtta.

Biträdande rektor menar att Skolinspektionens kritik bekräftar problem som de själva har upptäckt. Eftersom Skolinspektionen också kommer med förslag till åtgärder, blir rapporten till hjälp för skolledningen.

– Vi kommer att fortsätta förtydliga rutiner. Vi kommer att fortsätta vårt kvalitetshöjande arbete helt enkelt, säger biträdande rektor Martin Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.