Läkare körde i diket – går på prövotid

Uppdaterad
Publicerad

En läkare från Sundsvall kommer de närmaste tre åren att gå på prövotid. Det har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat.

Anledningen till det är anmälningar från landstingen i Västernorrland och Jämtland. Vid ett tillfälle ska läkaren bland annat ha kört av vägen under tjänstgörning i Östersund. Polis kom då till platsen för kroppsbesiktning samt bedömde att han behövde kollas upp av läkare. Det resulterade i att läkaren omhändertogs med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Doping

Trafikpolis informerade också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att läkarens bil påträffats med dopningsmedel och recept som han förskrivit till sig själv, bland annat recept som omfattade 2 500 doser Testogel, som är en hormonbehandlingsmedicin för män.

Vårdas

Läkaren vårdades med stöd av LPT fram till 2 januari 2015. Strax därefter kunde det konstateras att han led av bipolär sjukdom. Symptom ska ha synts en längre tid innan han körde i diket.

Återställd

I nuläget bedöms han vara återställd från manin och ha en god sjukdomsinsikt. Av vårdplan upprättad i mars i år framgår det att han ska fortsätta ha kontakt med andra läkare i syfte att förebygga återfall. Läkaren har återgått i tjänst, varav vissa kollegor är informerade om hans situation. Men han ska gå på prövotid i tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.