Göran Lambertz och Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: TT

Lambertz erkänner fel i Quickbok

Uppdaterad
Publicerad

Justitierådet Göran Lambertz erkänner fel i sin bok om fallet Thomas Quick. Det sker sedan Aftonbladet och Ekot granskat dokument om markeringar från en liksökhund under utredningarna kring mordet på bland annat Johan Asplund.

Det handlar om mord som Sture Bergwall dömts och sedan friats för. Lambertz hävdar i boken att morddomarna var riktiga. Som argument har han bland annat pekat på att hunden markerat på en sten där Sture Bergwall sagt att han krossat skelettdelar från ett offer.

I sin bok skriver Göran Lambertz:

”Vid en sten i vattnet i sjön Runn där Thomas Quick hade sagt att han suttit och krossat ben efter Johan Asplund markerade liksökhunden Zampo tydligt. Först pekade Quick ut platsen och några dagar senare togs hunden dit. Den gjorde en mycket tydlig markering, från både långt och kort håll, mot stenen några meter ut i vattnet.”

Men dokument från utredningarna visar att Bergwall fick veta var hunden markerat och först därefter anpassat sin berättelse, skriver Aftonbladet.se.

”Det var tvärtom”

På torsdagen erkände Göran Lambertz på sin hemsida att han haft fel, sedan han konfronterats med uppgifterna av Ekot i Sveriges Radio.

”Jag har skrivit (och trott) att Quick pekade ut en sten i en sjö utanför Falun INNAN sökhunden markerade vid stenen. Men det visar sig att det sannolikt var tvärtom.”

”Nåja, bevismässigt är det inte någon större skillnad”, tillägger justitierådet.

Kommer göra rättelse

Till Ekot säger han att han kommer att göra en rättelse i boken:

– Om jag har skrivit fel i boken är det angeläget att jag rättar till det och är helt öppen med det.

Enligt Aftonbladet markerade hunden för lik vid minst 59 tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.