Säkrare körning ger längre väntan

Uppdaterad
Publicerad

I Västernorrland har utryckningstiderna ökat med nästan två minuter jämfört med 2010. Enligt företrädare för ambulansvården finns förklaringen i större och långsammare fordon, i kombination med medvetet säkrare körning.

I Västernorrland får man i genomsnitt vänta nästan två minuter längre på ambulans jämfört med 2010. De så kallade responstiderna för prio 1-larm har ökat i alla kommuner, utom Ånge – det visar SVT:s sammanställning.

Säkrare körning och tyngre fordon

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mikael Ring, enhetschef vid ambulansen i Örnsköldsvik, ser en satsning på säkrare – och därmed långsammare – körning, som en av förklaringarna. Ambulanssjuksköterskor i länet genomgår numera en förarutbildning med fokus på att inte ta onödiga risker.

– Man ska helt enkelt se farorna bättre och anpassa hastigheten. Det är för att minska olyckstillfällena för oss själva och medtrafikanter.

Och detta innebär att det kan ta någon minut längre att komma fram?

– Ja, det kan det göra. I tätort har det inte så stor betydelse, men ska du sex mil ut i glesbygd, så naturligtvis tar det några minuter längre tid om man kör långsammare. Och det syns ju i den här rapporten, säger Mikael Ring.

Men det måste vara en svår balansgång för förarna- man vill snabbt fram, men ska samtidigt tänka på säkerheten?

– Ja, det är ett dilemma vi har. Men vi pratar jättemycket om det här att inte ta onödiga risker.

Mikael Ring lyfter också fram det faktum att ambulansen numera kör större fordon.

– För ungefär fem år sedan började vi köpa in större ambulanser. De rymmer mer utrustning och man kan röra sig inuti på ett bättre sätt – men de blir tyngre och det går inte att hålla samma hastighet.

– Fordonen har en totalvikt på över fem ton och det krävs lastbilskort för att köra dem, konstaterar Mikael Ring.

Förändring responstider 2010-2014

Timrå: 2,3

Ånge – 1,0

Kramfors 1,1

Sollefteå 2,1

Sundsvall 1,9

Örnsköldsvik 3,8

Härnösand 2,0

Förändringen redovisars i minuter och sekunder, omgjorda till decimaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet