Längst väntetid på ambulansen i Timrå

Publicerad

Hur snabbt ambulansen kommer när man ringer efter hjälp beror på i vilken kommun man bor.

Skillnaderna mellan länets kommuner är stora, trots att Sundsvall och Timrå kommuner ligger intill varandra tar det fem minuter längre tid för ambulansen att komma fram i Timrå jämfört med Sundsvall.

Skillnaden mellan liv och död

När ambulans tillkallas är varje sekund viktig och minuter kan utgöra skillnaden mellan liv och död. Men hur snabbt ambulansen dyker upp avgörs av i vilken kommun man bor.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Självklart tar det längre tid att nå fram i glesbygd men när man tittar närmare på listan med medianvärden för responstiden, det vill säga tiden från larmsamtalet till SOS alarm till att ambulansen är framme vid adressen, så upptäcker man märkliga skillnader mellan länets kommuner. I botten hamnar till exempel Timrå kommun, 18,4 minuter får timråborna vänta. Snabbast går det i Härnösand, där är ambulansen framme efter 10,1 minuter.

Bland de anställda inom ambulanssjukvården i Västernorrland är responstiden en viktig faktor, det är frustrerande att inte hinna fram till patienterna tillräckligt snabbt.

Når målet

Lars Norberg som ansvarar för ambulanssjukvården i Västernorrland är ändå nöjd med resultatet av mätningen.

– Vi uppnår ju dom mål som vi ska uppnå, genom att nå 95 procent av länets befolkning inom 30 minuter, säger Lars Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet